Ciasteczka korzenne na choinkę - przepis: kruche | Przepisy.pl pixel

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne)

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

179

heart
1673 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1889 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

140 gramów

1 sztuka

100 gramów

280 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki pszennej wsyp cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i sodę. Wymieszaj. Masło roztop razem z miodem. Chwilę wystudź.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - Krok 1

Krok 2

W suchych składnikach zrób wgłębienie i wlej wystudzone masło z miodem. Dodaj też jajko i całość zagnieć. W razie potrzeby dodaj wodę. Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez min. 60 minut.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - Krok 2

Krok 3

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty za pomocą foremki. Jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince, za pomocą wykałaczki lub słomki zrób dziurkę na sznurek. Piecz pierniczki przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - Krok 3
13

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 01.12.2022

    TAK. To już jest ten czas kiedy w domu pachnie pierniczkami. W przepisie jest podany miód ale nie jest zaznaczone czy sztuczny czy prawdziwy. Ja bym dodała adnotację i zmodyfikowała że miód prawdziwy sprawia że są bardzo twarde a miód sztuczny daje im miękkość.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga

    Aga , 19.11.2022

    Witam, ile ciasteczek wychodzi z podanej ilości składników?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Nie wiem, czy wiecie, że do kruchych ciasteczek można dodać ugotowane żółtko (zamiast surowego). Wtedy ciasteczka będą bardziej kruche.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Di bloguje

    Di bloguje , 10.12.2021

    TAK. Już czuję aromat tych ciastek. Zamiast masła dodałabym smalcu, który nadaje ciasteczkom kruchości i ja uwielbiam maślane smaki, ale niestety wielu moich znajomych nie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gaweł

    Anna Gaweł , 13.12.2020

    TAK* Nazwa trochę myląca, bo mimo, że zrobiłam z podwójnej porcji składników to na powieszenie na choinkę się nie doczekały. Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika1

    monika1 , 13.12.2020

    TAK. Nie wyobrażam sobie świat Bożego Narodzenia bez pierników, ponieważ uwielbiam ich smak i aromat, zapach unoszący się w domu podczas ich pieczenia, który przywołuje magię świat. Już przy pieczeniu można poczuć świąteczną atmosferę. Dodatek przyprawy korzennej i cynamonu sprawia, że mają świąteczny smak. Odpowiednio dobrane proporcje składników w tym przepisie zagwarantowały udane pierniczki. Bardzo szybko się je przyrządza a jeszcze szybciej znikają z talerza. Ciasteczka są pyszne, swoim smakiem zachwycają dzieci i dorosłych. Nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. Pakuję je w kolorowe kartoniki z czerwoną kokardką i daję w prezencie całej rodzinie i najbliższym, pierniczki świąteczne ozdabiają tez moją choinkę oraz stół świąteczny. Polecam zrobić na święta, bo u mnie na pewno zagości na świątecznym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia

    sylwia , 09.12.2020

    TAK. Lubimy przygotowywać rodzinnie świąteczne pierniczki. Jest przy tym mnóstwo radości,śmiechu i frajdy. Co jeden to lepszy:) Dekorujemy nimi gałązki choinki lub od razu na ciepło spożywany z gorącą herbatką. Bardzo lubię ten świąteczny zapach pierniczków. Wirujący miód,cynamon i przyprawy korzenne i zapach leśnej choinki. Nie straszna nam zimą żadna nuda gdy pieczemy piernikowe cuda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Tomasik

    Marlena Tomasik , 07.12.2020

    Święta to smak pierników.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • cherry1977 cherry1977

    cherry1977 cherry1977 , 05.12.2020

    TAK* Tak jak te pierniczki smakują zimowe święta, magią i miłością! Ich wspaniały smak to nie ósmy a pierwszy cud świata. Z każdym ich kęsem można poczuć świąteczną atmosferę pełną słodkiego miodu, karmiącego zmysły i ciało powabnego cynamonu i innych przypraw korzennych, które kojarzą się ze świętami. Dekorowanie ich w rodzinnym gronie to nie lada frajda dla małych i dużych:) Tak samo jak ozdabianie nimi świątecznego drzewka, które dzięki nim pachnie uwodzicielsko, zmysłowo. Pierniczki to nasze ekologiczne ozdoby na choinkę, pełne uroku i cudownego smaku. Od tych pierniczków aż bije rodzinne ciepełko. Rozpływają się w ustach, mają prawdziwy smak świątecznej tradycji. Doskonale skomponowane, wyważone składniki w odpowiednich proporcjach sprawiają, że wychodzi idealne ciasto, z którego powstają kulinarne dzieła sztuki- pyszne pierniczki na wyjątkowe chwile.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta

    Aneta , 02.12.2020

    TAK* Przygotowanie tych ciasteczek nie dość, że kończy się wspólną, rodzinną degustacją, to frajda w ich wykonaniu jest tak wielka, że dzięki temu świąteczne przygotowania, które dotychczas były maratonem, chociaż na moment stały się zabawą z ogromną ilością śmiechu. Łatwy sposób przygotowania sprawia, że możemy zaangażować w to młodsze pociechy, to podwaja poziom frajdy! :) Ciasteczka są pyszne, proste w wykonaniu. Polecam spróbować tego przepisu. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 02.12.2020

    TAK. Robiła je babcia, robiła je mama, robię je i ja. Takie ciasteczka to nie tylko tradycja, ale też smak i zapach Świąt :) przepysznie smakują i wyglądają

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 26.11.2020

    TAK* ciasteczka nie dość że wyglądają obłędnie - to również tak smakują. Wielka frajda w ich przygotowaniu. Dziękuję za ten świetny przepis!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne)Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne)

Nie ma to, jak poczuć autentyczny klimat świąt we własnym domu, ozdabiając choinkę kolorowymi dekoracjami oraz przygotowując bożonarodzeniowe łakocie. W tym roku połączcie te dwie sprawy, robiąc korzenne ciasteczka na choinkę. Nadają się idealnie do zawieszenia na zielonych gałązkach.

Dla kogo?

Można eksperymentować z oryginalnymi przepisami z dowolnego zakątka świata, ale jedno jest pewne – podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole (i na choince!) nie może zabraknąć tradycyjnych ciastek o korzennym aromacie.

Na jaką okazję?

Wielką zaletą pierniczków korzennych jest możliwość przygotowania ich na kilka dni przed świętami. Zaangażujcie w to całą rodzinę i stwórzcie własną smaczną tradycję. Najmłodsi członkowie rodziny będą z entuzjazmem wykrawać z ciasta upragnione kształty i dekorować ciastka.

Czy wiesz, że?

Nazwa pierników korzennych pochodzi od używanego przed wiekami słowa pierny, czyli pieprzny. Określenie nawiązuje do wyrazistych przypraw pojawiających się w recepturze.

Dla urozmaicenia:

Do ozdobienia ciasteczek na choinkę wykorzystajcie ulubione bakalie, np. posiekane drobno orzechy włoskie, rodzynki, suszoną żurawinę i płatki migdałowe.