Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
56 osób zapisało

Składniki
200 gramów
175 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
150 gramów
50 gramów
2 łyżeczki
150 gramów
400 mililitrów
200 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj papryczkę chili. Podsmaż wszystko w szerokim rondlu na margarynie.
Krok 2
Dodaj roślinne mięso mielone oraz curry. Smaż jeszcze kilka minut. Dodaj soczewicę.
Krok 3
Teraz dodaj przecier pomidorowy, bulion i napój kokosowy. Wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj ok 10-15 minut aż soczewica zmięknie. Dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 4
W między czasie umyj i osusz listki szpinaku. Przed podaniem dodaj do gorącej soczewicy szpinak, wymieszaj i od razu podawaj.

Dobra rada:
Curry z soczewicy możesz podawać z ryżem basmati i świeżą kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem
Oto potrawa, która potrafi zachwycić jeszcze zanim wyląduje na talerzach. Jej cudowny aromat, będący wynikiem połączenia napoju kokosowego i charakternych przypraw, wypełni całą kuchnię i jadalnię. Aż trudno będzie doczekać się degustacji! Na szczęście zrobienie wegańskiego curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem zajmuje mniej niż godzinę, więc nawet niecierpliwi kucharze mogą wziąć ten przepis na warsztat.
Dla kogo?
Wegańskie curry ze szpinakiem będzie w sam raz dla smakoszy, którzy uwielbiają orientalne smaki. Dodatek świeżego imbiru, chili, napoju kokosowego i mieszanki curry szybko przeniesie cię w odległe rejony kulinarnego świata.
Na jaką okazję?
Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem robi furorę zawsze. Nie musisz jednak organizować przyjęcia, by go skosztować. Masz ochotę na smaczny posiłek w pojedynkę? Podane składniki pozwolą na przygotowanie czterech porcji, więc gotowanie na kilka dni masz z głowy.
Czy wiesz, że?
Czerwona soczewica szybko mięknie pod wpływem obróbki termicznej. Nie wymaga wcześniejszego namaczania.
Dla urozmaicenia:
Ryż basmati i jaśminowy świetnie pasują do curry z czerwonej soczewicy, ale potrawę podawać można także z indyjskim chlebkiem naan przygotowanym w wersji wegańskiej.