Soczyste kotlety mielone z ciecierzycy a'la falafel
NOWY PRZEPIS
łatwe
139 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
50 gramów
80 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij przygotowanie kotletów z ciecierzycy od ich podstawy – sięgnij po sito i odcedź na nim 300 gramów cieciorki z puszki. Następnie przełóż ją do miski. Posiekaj pęczek natki pietruszki i dosyp do ciecierzycy razem z zawartością opakowania Knorr Fix Soczyste mielone. Dokładnie wymieszaj składniki.

Krok 2
Wlej do składników 50 mililitrów wody. Zmiel wszystkie składniki w misce za pomocą blendera. Powstałą masę podziel na mniejsze porcje. Każdą z nich uformuj w kotleciki o wielkości około 4-5 centymetrów i grubości do 1,5 centymetra. Odkładaj je na talerz lub arkusz papieru do pieczenia.

Krok 3
Następnie przygotuj talerz i wysyp na niego 50 gramów ziaren sezamu. Teraz obtocz w nich dokładnie każdy z kotletów z cieciorki. W tym czasie możesz rozgrzać na patelni 80 mililitrów oleju. Gdy będzie już gotowa do smażenia, połóż na niej tyle kotlecików, aby wszystkie się zmieściły i miały dookoła nieco miejsca. Smaż je przez kilka minut, aż nabiorą lekko złocistego koloru.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, możesz eksperymentować z dodawanymi do masy warzywami i przyprawami – polecamy ci szczególnie kmin rzymski i czosnek. A jeżeli wolisz nieco ostrzejsze smaki, dorzuć do miski posiekaną papryczkę chili. Przed czy po blendowaniu? Zdecyduj sam, która opcja bardziej ci smakuje!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczyste kotlety mielone z ciecierzycy a'la falafel
O bliskowschodnich kotlecikach z ciecierzycy słyszał pewnie każdy. Falafel zyskał w naszym kraju dużą popularność już kilka lat temu, gdy zaczęły serwować go zarówno popularne bary, food tracki, jak i restauracje. Kojarzony jest jako specjał dość czasochłonny, ale wcale nie musi tak być! Zrobienie roślinnych kotletów a’la falafel według naszego przepisu zajmie zaledwie pół godziny, a porcja będzie odpowiednia dla 4 lub 5 osób. Do dzieła!
Dla kogo?
Mielone z ciecierzycy polecamy kucharzom, którym zależy zarówno na szybkim przygotowaniu posiłku, jak i wyśmienitym smaku. Soczyste kotlety z ciecierzycy to idealne połączenie prostoty wykonania i pysznego efektu.
Na jaką okazję?
Kotlety z ciecierzycy to opcja w sam raz na codzienny jarski obiad. Kto powiedział, że w kotletach mielonych musi być mięso?
Czy wiesz, że?
Kotleciki a’la falafel można przygotować z suchej ciecierzycy, lecz w takim przypadku konieczne będzie namaczanie jej przez całą noc. Mimo wszystko spróbuj – kotlety z ciecierzycy z puszki to nie jedyny sposób na to danie!
Dla urozmaicenia:
Nie musisz przygotowywać kotletów tylko z ciecierzycy, ponieważ inne rośliny strączkowe równie dobrze nadadzą się do tego przepisu. W sezonie letnim warto skosztować kotletów a’la falafel wykonanych z bobu. Do soczystych kotletów z ciecierzycy doskonale pasują różnorodne sosy, np. jogurtowo-ziołowy czy czosnkowy.