
Składniki
500 gramów
1 puszka
4 łyżki
0.5 opakowania
2 pęczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj, lekko wyszoruj skórkę (nie musisz obierać) i pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2
Jasne części dymki pokrój podobnie co ziemniaki i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.

Krok 3
Skrop olejem, posyp przyprawą Knorr, lekko wymieszaj i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut aż składniki będą miękkie.

Krok 4
W tym czasie zieloną część dymki posiekaj. Ciecierzycę odcedź i przełóż do miski.

Krok 5
Upieczone ziemniaki wraz z cebulą przełóż do miski z ciecierzycą. Wszystko dokładnie wymieszaj i lekko rozgnieć. Jeśli chcesz możesz doprawić ziemniaki dodatkową porcją przyprawy Knorr. Podawaj z posiekaną dymką jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs lub curry.


Dobra rada:
Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dopraw danie sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą
Dania wegetariańskie z roku na rok zyskują na popularności. Czy dania jarskie muszą kojarzyć się jedynie z tym, co nudne i bezbarwne? Ależ skądże! Dziś pod lupę weźmiemy potrawę, o której można wyrażać się jedynie w superlatywach. Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą to połączenie aromatycznych przypraw i najsmaczniejszych tajników hinduskiej kuchni. Jedno jest pewne – nie możesz ominąć tego przepisu!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników ziemniaków, zwłaszcza tych zapieczonych. Z dodatkiem wyrazistych przypraw i ciecierzycy nie mają sobie równych! Nie znasz tego smaku? Spróbuj jak najszybciej i nie daj się dłużej namawiać!
Na jaką okazję?
Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą to Twoja kulinarna deska ratunku! Ten przysmak sprawdzi się zarówno w formie obiadu, jak i jako szybka przekąska. Składniki, których potrzebujesz, masz z reguły pod ręką, a największym wyzwaniem w tym wypadku będzie obranie ziemniaków.
Czy wiesz, że?
Z ciecierzycy przyrządza się tradycyjny hummus, który wykorzystuje się jako dodatek do pieczywa lub jako dip do mięs, ryb czy warzyw.
Dla urozmaicenia:
Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dania, dopraw je przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skrop sokiem z cytryny.