Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - pieczone | Przepisy.pl pixel

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 puszka

4 łyżki

0.5 opakowania

2 pęczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, lekko wyszoruj skórkę (nie musisz obierać) i pokrój w mniejsze kawałki.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Jasne części dymki pokrój podobnie co ziemniaki i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Skrop olejem, posyp przyprawą Knorr, lekko wymieszaj i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut aż składniki będą miękkie.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

W tym czasie zieloną część dymki posiekaj. Ciecierzycę odcedź i przełóż do miski.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 4

Krok 5

Upieczone ziemniaki wraz z cebulą przełóż do miski z ciecierzycą. Wszystko dokładnie wymieszaj i lekko rozgnieć. Jeśli chcesz możesz doprawić ziemniaki dodatkową porcją przyprawy Knorr. Podawaj z posiekaną dymką jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs lub curry.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dopraw danie sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjskie ziemniaki z ciecierzycąIndyjskie ziemniaki z ciecierzycą

Dania wegetariańskie z roku na rok zyskują na popularności. Czy dania jarskie muszą kojarzyć się jedynie z tym, co nudne i bezbarwne? Ależ skądże! Dziś pod lupę weźmiemy potrawę, o której można wyrażać się jedynie w superlatywach. Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą to połączenie aromatycznych przypraw i najsmaczniejszych tajników hinduskiej kuchni. Jedno jest pewne – nie możesz ominąć tego przepisu!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ziemniaków, zwłaszcza tych zapieczonych. Z dodatkiem wyrazistych przypraw i ciecierzycy nie mają sobie równych! Nie znasz tego smaku? Spróbuj jak najszybciej i nie daj się dłużej namawiać!

Na jaką okazję?

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą to Twoja kulinarna deska ratunku! Ten przysmak sprawdzi się zarówno w formie obiadu, jak i jako szybka przekąska. Składniki, których potrzebujesz, masz z reguły pod ręką, a największym wyzwaniem w tym wypadku będzie obranie ziemniaków.

Czy wiesz, że?

Z ciecierzycy przyrządza się tradycyjny hummus, który wykorzystuje się jako dodatek do pieczywa lub jako dip do mięs, ryb czy warzyw.

Dla urozmaicenia:

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dania, dopraw je przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skrop sokiem z cytryny.