
Składniki
30 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
2 szklanki
1 szklanka
1 szczypta
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i namocz grzyby, następnie gotuj je przez 40 minut.

Krok 2
Drobno pokrój warzywa i podsmaż je na oleju. Zalej 2 szklankami wody i gotuj przez 25 minut.

Krok 3
Połącz ze sobą oba wywary, następnie przecedź.

Krok 4
Pokrój grzyby i dodaj do wywaru wraz z kostkami Rosołu wołowego Knorr.

Krok 5
Dodaj szklankę mleka i dopraw pieprzem. Zupę podawaj z makaronem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grzybowa po męsku
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.
Zupa grzybowa to popularne danie kuchni polskiej, które możesz zaserwować nie tylko na wigilijną kolację, lecz zajadać się nim przez okrągły rok. Jest pyszna i aromatyczna, a przy tym łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu stanowi świetną propozycję dla panów, którzy gotują jedynie okazjonalnie. W krajach zachodnioeuropejskich występuje ona przeważnie jako zupa krem. Zupę grzybową przygotowuje się na wywarze mięsno-warzywnym albo warzywnym. Jej najważniejszym składnikiem są grzyby – możesz wykorzystać tu zarówno te świeże (świetnie sprawdzą się tu borowiki, podgrzybki oraz kurki), jak i suszone. Ich smak świetnie podkreślą cebula i masło. Aby nadać jej wyrazistego smaku, wystarczy, że dodasz do niej sporo pieprzu i odrobinę soli. Zupę grzybową zabiela się śmietaną lub mlekiem. Przeważnie podaje się ją z makaronem lub lanymi kluskami. Zaserwować możesz ją także z grzankami lub w wydrążonym chlebie. Do jej dekoracji wykorzystaj świeżą natkę pietruszki lub koperek.