Grzybowa po męsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowa po męsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

heart
548 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

846 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1420 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i namocz grzyby, następnie gotuj je przez 40 minut.

Grzybowa po męsku - Krok 1

Krok 2

Drobno pokrój warzywa i podsmaż je na oleju. Zalej 2 szklankami wody i gotuj przez 25 minut.

Grzybowa po męsku - Krok 2

Krok 3

Połącz ze sobą oba wywary, następnie przecedź.

Grzybowa po męsku - Krok 3

Krok 4

Pokrój grzyby i dodaj do wywaru wraz z kostkami Rosołu wołowego Knorr.

Grzybowa po męsku - Krok 4

Krok 5

Dodaj szklankę mleka i dopraw pieprzem. Zupę podawaj z makaronem.

Grzybowa po męsku - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 22.12.2021

    Pyszna zupa moja ulubiona . Obowiązkowo makaron musi być. Na bulionie wołowym pycha zyskuje na smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek

    Arek , 18.07.2021

    W przepisie jest 30 grm a nie 30 dkg

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tumor

    Tumor , 03.07.2021

    W przepisie jest 30 gr, a nie dag. Paczka 25 gr - 8 zł, 40 gr 15 zł...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 29.01.2018

    Coś pysznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Tchórz

    Barbara Tchórz , 10.10.2016

    Czy wiesz ile kosztuje 30 dkg, suszonych grzybów , ok,75 zł a cała zupa wyceniona na 15 zł

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzybowa po męskuGrzybowa po męsku

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Zupa grzybowa to popularne danie kuchni polskiej, które możesz zaserwować nie tylko na wigilijną kolację, lecz zajadać się nim przez okrągły rok. Jest pyszna i aromatyczna, a przy tym łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu stanowi świetną propozycję dla panów, którzy gotują jedynie okazjonalnie. W krajach zachodnioeuropejskich występuje ona przeważnie jako zupa krem. Zupę grzybową przygotowuje się na wywarze mięsno-warzywnym albo warzywnym. Jej najważniejszym składnikiem są grzyby – możesz wykorzystać tu zarówno te świeże (świetnie sprawdzą się tu borowiki, podgrzybki oraz kurki), jak i suszone. Ich smak świetnie podkreślą cebula i masło. Aby nadać jej wyrazistego smaku, wystarczy, że dodasz do niej sporo pieprzu i odrobinę soli. Zupę grzybową zabiela się śmietaną lub mlekiem. Przeważnie podaje się ją z makaronem lub lanymi kluskami. Zaserwować możesz ją także z grzankami lub w wydrążonym chlebie. Do jej dekoracji wykorzystaj świeżą natkę pietruszki lub koperek.