Zupa z grzybów leśnych z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby (mogą być nierozmrożone) zalewamy ok. 1,5 l wody.

Krok 2

Dodajemy obraną włoszczyznę, kostki rosołowe i liście laurowe.

Krok 3

Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.

Krok 4

Doprawiamy do smaku przyprawą Delikat i zabielamy śmietaną.

Krok 5

Podajemy z makaronem. Smacznego!

1

Opinie o przepisie

  • Milena

    Milena , 20.02.2025

    Łatwe i przepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grzybowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowaZupa grzybowa

Zupa grzybowa to aromatyczne danie o głębokim, intensywnym smaku grzybów, podawane najczęściej z dodatkiem śmietany i ulubionym makaronem (pasują zwłaszcza świderki i muszelki). Jej ugotowanie to dobry pomysł nie tylko na smaczny, wczesnojesienny obiad, ale też danie, które da się przyrządzać przez cały rok. Najlepiej smakuje zupa grzybowa, którą robi się z zebranych własnoręcznie borowików, rydzów lub kurek. Jeszcze z zapachem lasu, jaki roztaczają zebrane grzyby, przyrządza się wówczas danie, do którego dodatkiem mogą być, oprócz makaronu, np. kluski lane, ryż, groszek ptysiowy lub ziemniaki. Zupa wspaniale smakuje także wtedy, kiedy jej podstawą są grzyby mrożone lub suszone. Przygotowana na włoszczyźnie i zabielona śmietaną, zyskuje nieco delikatniejszy smak. Latem można go podkreślić, posypując całość pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. To danie, które przypadnie do gustu zarówno zwolennikom klasyki w kuchni, jak i poszukiwaczom nowych smaków. Masz ochotę na tę wyrazistą i smaczną zupę? Zatem do dzieła!