Zupa grzybowa z suszonych grzybów z natką pietruszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieczorem grzyby zaej wrzątkiem i odstawić.

Krok 2

Następnego dnia grzyby zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu ok. 30min. Odcedź, wodę z gotowania przestudź i wymieszaj z zupą grzybową knorr.

Krok 3

Dodaj część grzybów i gotuj jeszcze 10 minut. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku pieprzem, wymieszaj z pozostałymi grzybkami.

Krok 4

Podawaj posypane pietruszką.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa z suszonych grzybówZupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa z suszonych grzybów ma kremową konsystencję i intensywny smak. To dobra propozycja na pierwsze danie obiadowe lub ciepłą kolację. Przygotowując ją, trzeba pamiętać, by przez odpowiednią ilość czasu namaczać grzyby i nie wylewać wody, w której były one gotowane. Wywar dolewa się do zupy, co jeszcze bardziej dodaje jej wyrazistości. Całość po ugotowaniu należy zmiksować na gładki krem. Potrawę podaje się posypaną pietruszką i udekorowaną kilkoma pozostałymi ugotowanymi grzybami. Serwuje się ją również często z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Będzie smaczna także, jeśli ozdobisz ją kleksem śmietany z kilkoma liśćmi rukoli na wierzchu. Dopełnieniem grzybowego kremu mogą być ziemniaki, drobny makaron lub uszka. Zupa będzie świetnie smakować również z kawałkiem chrupiącego chleba. Jeśli chcesz ją podać w bardziej elegancki sposób, serwuj ją w filiżankach, a jako dodatek dołącz ciasto francuskie nadziewane kapustą lub wytrawne paszteciki. Sprawdź ten przepis na zupę z suszonych grzybów.