
Składniki
250 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby starannie porwij na cienkie paski – najlepiej robić to od strony zewnętrznej i łapać pojedynczo za blaszki. Cierpliwość się opłaci – cieńsze kawałki są znacznie smaczniejsze. W miseczce wymieszaj paprykę słodką, ostrą, opcjonalnie dodaj wędzoną (jeśli lubisz BBQ i dymny posmak), czosnek i sos sojowy. Dodaj mieszankę do grzybów, delikatnie ale dokładnie wymieszaj. Grzyby przykryj folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki aby się przegryzły.

Krok 2
W międzyczasie rozgrzej na patelni ogień, pokrój cebulę na piórka (czyli na pół i na cienkie plastry). Dodaj na rozgrzany olej cebulę, zamieszaj, zmniejsz ogień na mały, przykryj pokrywką i duś przez kilka minut aż cebula się zeszkli – czyli będzie przezroczysta i zmieni kolor na lekko żółty. Uważaj aby się nie przypaliła, wówczas grzyby wyjdą gorzkie.

Krok 3
Po godzinie wyjmij z lodówki grzyby i dodaj do podsmażonej cebuli. Zamieszaj i smaż całość na niewielkim ogniu przez ok 5-7 minut. Czas jest zależny od wielkości i grubości grzybowych pasków. Usmażone grzyby podawaj od razu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej