Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

105

heart
904 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

895 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2808 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

400 gramów

500 mililitrów

1 pęczek

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i pozbawioną gniazd nasiennych, pokrojoną w paski paprykę. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia cebuli.

 Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Wsyp kmin rzymski, słodką i ostra paprykę w proszku. Wymieszaj. Dodaj pomidory oraz przecier. Duś na średnim ogniu ok. 30 min., aż papryka i cebula zmiękną.

 Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i kolendry. Posól do smaku.

 Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Zrób w jarzynach łyżką wgłębienia. Wbij w nie jajka. Przykryj i gotuj do ścięcia się białek. Podawaj.

 Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - Krok 4
Robert Makłowicz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Asia2610

    Asia2610 , 05.08.2021

    Czy trzeba dodać kmin?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Izabela Peplińska

    Izabela Peplińska , 09.11.2020

    Uwielbiam smak pomidorów że świeżą bazylią i szczypiorkiem. Jajko komponuje się w tym idealnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kat 21

    Kat 21 , 22.08.2019

    szakszuka wyszła pycha, gościom mega smakowała. Ja za natką nie przepadam, więc następnym razem zrobię tylko z kolendrą

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Warzywne ragout
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej