Curry warzywne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry warzywne

z jogurtem

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

16

heart
341 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

417 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

250 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

10 sztuk

200 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości posolonej wody na półtwardo. Odcedź, zachowując wodę spod gotowania.

Curry warzywne - Krok 1

Krok 2

Obierz imbir i czosnek, a następnie zgnieć w moździerzu razem z ziarnami gorczycy.

Curry warzywne - Krok 2

Krok 3

W rondlu lub woku rozgrzej klarowane masło. Wsyp przyprawy w proszku, czyli kmin, chili i kurkumę, a po chwili dodaj imbir, czosnek i gorczycę i wymieszaj. Dodaj pozbawioną pestek i pokrojoną w paski papryczkę chili oraz liście curry. Smaż kilkadziesiąt sekund.

Curry warzywne - Krok 3

Krok 4

Dodaj ziemniaki, zielony groszek, okrę z odciętymi ogonkami i różyczki kalafiora. Podlej nieco wodą spod gotowania ziemniaków i duś, aż jarzyny częściowo zmiękną, pozostając jędrne.

Curry warzywne - Krok 4

Krok 5

Posól do smaku, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj.

Curry warzywne - Krok 5
Robert Makłowicz

Dobra rada:

Znudzony tradycyjną formą leczo? Dorzuć do swojej recepturę okrę!

2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Guzińska

    Małgorzata Guzińska , 26.09.2018

    Okrę można zastąpić białą lub żòłtą papryką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Anna

    Karolina Anna , 29.05.2018

    wie ktoś, czym można zastąpić Okrę?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż na zielono
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej