Curry z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z tuńczykiem

w mleczku kokosowym

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

16

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

0.25 łyżeczki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

500 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu lub woku rozgrzej olej kokosowy, dodaj zgniecione nożem na desce goździki oraz cynamon i smaż kilkanaście sekund.

Curry z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w łódki cebulę i smaż, aż nabierze lekko złotego koloru.

Curry z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj imbir, czosnek i ziarna kolendry, wcześniej zgniecione w moździerzu na pastę z odrobiną wody. Smaż, aż woda odparuje.

Curry z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Wsyp chili i kurkumę, wymieszaj. Dołóż pokrojone w ósemki pomidory i nacięte wzdłuż, pozbawione pestek zielone chili. Podlej nieco nieco wodą i duś 4 - 5 min.

Curry z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Gdy woda prawie całkowicie wyparuje, wlej mleczko kokosowe, dodaj pokrojoną w kostkę rybę i pastę tamaryndową. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 5 min.

Curry z tuńczykiem - Krok 5

Krok 6

Dopraw do smaku solą i ew. cukrem. Podawaj z ryżem.

Curry z tuńczykiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Curry z kurczakiem
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej