Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę płuczemy i namaczamy na noc. Następnego dnia płuczemy dwa razy w zimnej wodzie. Przesypujemy do garnka i zalewamy czystą wodą. Doprowadzamy wodę do wrzenia i przez pierwsze 10 minut gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia. Zmniejszamy ogień i dodajemy drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler.

Krok 2

Boczek kroimy w 2 cm kawałki i mocno obsmażamy na patelni aż część tłuszczu się wytopi. Przekładamy do zupy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i biały pieprz. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż fasola zmięknie. Jeżeli zupa zbytnio zgęstnieje, uzupełniamy płyn.

Krok 3

Gdy fasola będzie już prawie dobra, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną białą część pora. Wsypujemy przyprawę uniwersalną i granulowaną czerwoną paprykę. Ząbek czosnku obieramy i drobniutko siekamy. Wkładamy do zupy.

Krok 4

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wsypujemy łyżkę mąki. Podsmażamy i mieszamy aż mąką lekko zbrązowieje. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy do zupy. Wsypujemy otarty suszony majeranek. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 5

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzm.

sylkach

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej