Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem i czosnkową nutą
łatwe
42 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę płuczemy i namaczamy na noc. Następnego dnia płuczemy dwa razy w zimnej wodzie. Przesypujemy do garnka i zalewamy czystą wodą. Doprowadzamy wodę do wrzenia i przez pierwsze 10 minut gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia. Zmniejszamy ogień i dodajemy drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler.
Krok 2
Boczek kroimy w 2 cm kawałki i mocno obsmażamy na patelni aż część tłuszczu się wytopi. Przekładamy do zupy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i biały pieprz. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż fasola zmięknie. Jeżeli zupa zbytnio zgęstnieje, uzupełniamy płyn.
Krok 3
Gdy fasola będzie już prawie dobra, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną białą część pora. Wsypujemy przyprawę uniwersalną i granulowaną czerwoną paprykę. Ząbek czosnku obieramy i drobniutko siekamy. Wkładamy do zupy.
Krok 4
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wsypujemy łyżkę mąki. Podsmażamy i mieszamy aż mąką lekko zbrązowieje. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy do zupy. Wsypujemy otarty suszony majeranek. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 5
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzm.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej