
Składniki
1.5 litra
2 sztuki
50 dekagramów
20 dekagramów
10 dekagramów
1 łyżka
3 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i 2 bulionetek Knorr.

Krok 2
Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w wywarze.

Krok 3
Cebulę posiekaj i usmaż, oprósz mąką i zasmaż.

Krok 4
Dodaj do zupy i gotuj 10 minut.

Krok 5
Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy i ketchupem, dodaj do garnka. Dopraw do smaku. Zupę podawaj zaraz po ugotowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z papryki i ziemniaków
Smaczny sposób na pierwsze danie? Zupa krem z papryki i ziemniaków. To rozwiązanie bardzo proste i jednocześnie mniej popularne niż pomidorowa czy ogórkowa. Jeśli więc szukasz odmiany, wypróbuj nasz przepis na tę pyszną zupę paprykową z ziemniakami. Zacznij od pokrojenia papryki w drobną kostkę – wybierz czerwoną odmianę, która jest najsłodsza. Ziemniaki pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wrzuć warzywa do bulionu wołowego, gotując je do miękkości. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę i przygotuj zasmażkę – wlej ją do zupy z papryki. Zagęść ją dodatkowo żółtkiem z dodatkiem łagodnego ketchupu i dopraw uniwersalną przyprawą. Jeśli lubisz pikantne smaki, do słodkiej papryki dodaj też nieco ostrej, np. chili, a łagodny ketchup zamień na bardziej wyrazisty. Zupę z papryki podawaj udekorowaną kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu, ozdobioną posiekaną pietruszką. Zainspiruj się naszym przepisem – smacznego!
Dla kogo?
Zupa z papryki i ziemniaków to idealny przepis dla osób lubiących aksamitne, kremowe zupy, o bogatym smaku i aromacie.
Na jaką okazję?
Na obiad, kolację, na domową imprezę oraz świąteczne przyjęcie – zupa z papryką i ziemniakami sprawdzi się zawsze, a to, kiedy ją zaserwujesz, zależy wyłącznie od ciebie!
Czy wiesz, że?
Ostrość papryki określa się w skali Scoville`a (SHU). Według tej klasyfikacji, najbardziej pikantną papryką znaną na świecie jest Pepper X, która osiągnęła aż 3.180.000 SHU. Papryka ta została wyhodowana w 2018 roku przez Eda Currie.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, możesz też połączyć w zupie paprykę czerwoną i żółtą, co nie tylko urozmaici smak dania, ale także doda mu kolorów.