Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
566 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

358 osób wydrukowało

Pobierz pdf

496 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do mięs wymieszaj z majerankiem, papryką oraz posiekaną natką. Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Następnie natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 1

Krok 2

Skrzydła wywiń i odetnij nadmiar skóry od strony szyi. Od strony korpusu natnij otwory w skórze i wetknij w nie nogi kurczaka na krzyż.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 2

Krok 3

Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią i odstaw do lodówki na pół godziny.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie wstaw kurczaka do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, wlej do naczynia bulion i piecz przez 10-15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze przez półtorej godziny. W międzyczasie kurczaka polewaj naturalnym sosem, który powstaje podczas pieczenia.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Kurczaka możesz nafaszerować warzywami i np. wędzonym boczkiem. Wtedy kurczak nabierze jeszcze bogatszego smaku i aromatu.

2

Opinie o przepisie

  • Bartek PL

    Bartek PL , 19.04.2020

    dziś robie z ziemniaczkami zapiekanymi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryba Fish

    Ryba Fish , 20.10.2016

    Kurczak po zrobieniu według tego przepisu został okrzyknięty HITEM tygodnia, po prostu pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kofte
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą paprykąPieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką

Pachnący majerankiem i papryką kurczak to propozycja dla Ciebie, jeśli tylko lubisz pikantne dania. Przygotowuje się go w całości. Swój głęboki smak potrawa zawdzięcza marynacie – oczyszczonego kurczaka natrzyj więc majerankiem wymieszanym z ostrą papryką, posiekaną natką pietruszki i przyprawą do mięs. Po zamarynowaniu wystarczy upiec mięso, podlewając je co jakiś czas wytopionymi z niego sokami. W ten sposób zachowuje ono swoją soczystość. Skórka pieczonego kurczaka z majerankiem i ostrą papryką jest pikantna i chrupiąca. Serwuj danie z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi na parze warzywami. Do tak przyrządzonego drobiu pasować będą też rozmaite sałatki i surówki. Podaj do niego także sosy, np. czosnkowy, tysiąca wysp lub koperkowy. Jeśli nie wykorzystasz całego mięsa podczas jednego posiłku, użyj go do przyrządzenia przekąski. Wykonasz z niego na przykład smaczną sałatkę do pracy lub kanapkę serwowaną na ciepło. Masz ochotę na pysznego pieczonego kurczaka? Zapoznaj się z naszym przepisem i zainspiruj się!