
Składniki
500 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszkę bulgur zalej osolonym wrzątkiem wedle przepisu na opakowaniu. Przykryj i odstaw, aż kaszka wchłonie wodę i zmięknie.

Krok 2
Orzeszki piniowe przełóż na suchą patelnię i upraż, aż nabiorą lekko złotego koloru.

Krok 3
Do miski przełóż zmieloną jagnięcinę. Dodaj kaszkę bulgur, uprażone orzeszki, startą na drobnym sitku cebulę, rodzynki, przyprawy i posiekane zioła. Wyrób na jednolitą masę, soląc do smaku.

Krok 4
Mokrymi dłońmi nabieraj porcje mięsa wielkości małych mandarynek. Formuj okrągłe spłaszczone kotleciki.

Krok 5
Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami kofte z obu stron na rumiano.

Krok 6
Usmażone przekładaj do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, umieszczając w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Podawaj na gorąco z naturalnym jogurtem albo bliskowschodnim sosem pomidorowym.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej