Indyk duszony w warzywach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyk duszony w warzywach

Autor: fredek_gotuje

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

250 gramów

3 łyżeczki

250 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, pietruszkę, seler trzemy na tarce(grube oczka).

Krok 2

Cukinie przecinamy wzdłuż na połowę i kroimy na cienkie plastry.

Krok 3

Pieczarki myjemy, usuwamy nóżki i kroimy według uznania.

Krok 4

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy warzywa. Dusimy pod przykryciem na al dente.

Krok 5

Pieczarki na drugiej patelni z jedną łyżeczką masła klarowanego, dusimy czasowo razem z warzywami.

Krok 6

Czas na indyka, wycinamy błonki, żyłki. Kroimy na nie duże kawałki, według uznania. Solimy i dodajemy pieprz. Odstawiamy do czasu, aż będą gotowe warzywa i pieczarki.

Krok 7

Warzywa są już gotowe, dodajemy pieczarki, pomidory mieszamy i dusimy jeszcze przez 10 minut.

Krok 8

Do naczynia żaroodpornego dajemy warstwowo, warzywa+pieczarki+pomidory. Następnie warstwa indyka i dalej na przemian.

Krok 9

Rozgrzewamy piekarnik 180 stopni(turbo obieg), po nagrzaniu wkładamy zamknięte naczynie na środkową półkę. Dusimy 45 minut(pod koniec sprawdzamy czy indyk jest miękki, jeżeli nie to dokładamy wymagany czas).

Krok 10

Podajemy do wyboru z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.

Krok 11

Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej