
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 kilogram
1 łyżeczka
3 sztuki
100 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, oddziel od kości i rozbij na płat o równej grubości.
Krok 2
Na maśle zeszklij posiekaną cebulę.
Krok 3
Bułki pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Dodaj zeszkloną cebulę i starte marchewki. Przypraw potłuczonymi goździkami, cynamonem, pieprzem i solą i wszystko wymieszaj.
Krok 4
Płat mięsa ułożony na ściereczce posmaruj farszem i zawiń.
Krok 5
Roladę dobrze obwiąż bawełnianą nicią i włóż do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.
Krok 6
Po ugotowaniu przyciśnij ciężkim przedmiotem i ostudź.
Krok 7
Odwiąż nici, zdejmij ściereczkę i pokrój roladę na cienkie plastry. Podawaj na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej