
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W lodówce są same resztki. Trochę wędliny i sera – przyznaję, trochę zeschniętego, kilka jajek. Trzeba iść na zakupy, bo nie ma co jeść. Ale chwileczkę - najpierw trzeba zrobić porządek. Oto przepis na OMLET, CZYLI SPRZĄTANIE LODÓWKI
Krok 2
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj łyżkę masła. Gdy masło się spieni, wrzuć wędlinę i podsmaż. Jajka posól i popieprz, dodaj szczypiorek, ser i wędlinę (jeszcze ciepłą). Wymieszaj. Patelnię wytrzyj, rozgrzej na niej resztę oliwy i masła, wlej masę jajeczną, wymieszaj. Gdy omlet będzie prawie ścięty, podnieś patelnię przechyl ją i kilka razy energicznie uderz u nasady rączki, aby omlet zwinął się w rogal. Zsuń na talerz i posyp ziołami. Uwaga: aby zrobić omlet, musisz mieć praktycznie tylko jajka, tłuszcz, sól i pieprz. Reszta zależy wyłącznie od tego, co zostało w Twojej lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej