Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

6 łyżek

200 gramów

1 łyżka

8 sztuk

1 sztuka

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę dzień wcześniej zalej wodą.

Krok 2

Na drugi dzień odsącz, opłukaj. Przełóż do garnka, zalej 1,5 litrem wody. Dodaj czosnek, liść laurowy i dwie łyżki oliwy. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.

Krok 3

Fasolę odcedź, usuń czosnek i liść laurowy, odstaw na bok.

Krok 4

Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni. Połowę fasoli wrzuć na oliwę i smaż do czasu, gdy się zarumieni. Dodaj połowę dymki i smaż 2 minuty. Odstaw fasolę. Powtórz te czynności z drugą połową fasoli i dymki.

Krok 5

Jajka roztrzep, oliwę rozgrzej. 0,25 masy jajecznej wlej na patelnię. Podważ brzegi łopatką, żeby omlet nie przywarł. Rozłóż 0,25 fasoli na jajkach i smaż, aby się lekko ścięły.

Krok 6

Omlet zsuń na talerz, posyp natką i dosól w razie potrzeby. Tak samo usmaż kolejne 3 omlety.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej