Placuszki z owocami
Tortitas de carnaval
łatwe
455 osób zapisało

Składniki
150 mililitrów
1.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
250 mililitrów
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj jajko oraz cynamon z mlekiem i startą skórką z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj tak, by powstało gładkie ciasto bez grudek. Miskę odstaw na 10 minut.

Krok 2
Po upływie tego czasu, na patelnię wlej trochę oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie gorący, wykładaj ciasto łyżką i formuj niewielkie, okrągłe placuszki. Zmniejsz trochę ogień i smaż placuszki z obu stron, dopóki nie nabiorą złocistego koloru. Niedługo przed zdjęciem z ognia dodaj trochę masła dla smaku.

Krok 3
Usmażone placuszki wykładaj na moment na papierowy ręcznik kuchenny, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. z jogurtem, świeżymi owocami, skropione rumem i posypane cukrem pudrem.


Dobra rada:
Jeśli masz ochotę na kolorowe placuszki z owocami leśnymi, tuż przed smażeniem do gotowego ciasta dodaj garść świeżych lub mrożonych jagód i lekko zamieszaj. Przygotowane w ten sposób placki możesz zaserwować z cukrem pudrem i bitą śmietaną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z owocami
Ten przepis na placuszki z owocami pochodzi z hiszpańskich Wysp Kanaryjskich, na których zwane są one jako „tortitas de carnaval”. Jak wskazuje nazwa oryginału, przyrządza się je w okresie karnawału, mogą więc stanowić ciekawe urozmaicenie dla pączków i smażonych okazjonalnie róż. Soczyste, truskawki, aromatyczne owoce leśne, słodkie figi albo słodki mus jabłeczny… placuszki z owocami można podawać na mnóstwo sposobów, a każdy z nich jest smaczny i kusząco słodki.
Dla kogo?
Kto może mieć największą ochotę na chrupiące placuszki z owocami? Przepis na pewno pokochają zarówno dorośli jak i najmłodsi wielbiciele słodkich dań z dodatkiem świeżych owoców. Ta prosta w przygotowaniu potrawa szybko zagości na stałe w domowym menu.
Na jaką okazję?
Podawaj je jako słodkie śniadanie albo drugie danie, np. zamiast racuchów czy naleśników. Świetnie się sprawdzą również w roli rodzinnego podwieczorku. Są chrupiące, miękkie w środku, o delikatnym cytrynowym smaku i zapachu. Najlepiej smakują na ciepło, prosto z patelni.
Czy wiesz, że?
Hiszpańskie tortitas de carnaval w oryginalnej wersji podaje się najczęściej z kilkoma łyżkami miodu, ewentualnie oprószone przesianym cukrem pudrem. Jednak ciasto na słodkie placuszki jest tak uniwersalne, że świetnie komponuje się również z innymi dodatkami.
Dla urozmaicenia:
Gotowe placuszki z owocami serwuj na wiele sposobów. Z jogurtem i truskawkami, z malinami i sosem waniliowym albo z ulubionym dżemem. Pasować będzie również syrop klonowy albo cukier puder, jak w klasycznych racuchach. Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji i eksperymentuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!