Sorbet truskawkowy z jogurtem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sorbet truskawkowy z jogurtem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

8 łyżek

2 łyżeczki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki rozmroź.

Krok 2

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.

Krok 3

Przełóż do pucharków na lody. Podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Daria Mleczko

    Daria Mleczko , 31.03.2020

    TAK* Polecam zamiast cukru dodać 2 łyżki miodu. Ja dodaję miòd spadziowy z polskich pasiek (z uwagi na jego dodatkowe walory zdrowotne). Oczywiście można dać innego miodu np. lipowego czy akacjowego. Po dodaniu miodu zamiast cukru sorbet jest jeszcze bardziej pyszny!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sorbet truskawkowy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sorbet truskawkowy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sorbet truskawkowy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sorbet truskawkowy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sorbet truskawkowy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sorbet truskawkowy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sorbet truskawkowy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sorbet truskawkowy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sorbet truskawkowy z jogurtemSorbet truskawkowy z jogurtem

Własnoręczne zrobienie apetycznego deseru nie zawsze musi sprowadzać się do czasochłonnych wypieków. Nie masz ochoty na długotrwałe ucieranie składników, wyrabianie ciasta, oczekiwanie aż wyrośnie ciasto drożdżowe lub zastanawianie się co zrobić, by biszkopt nie opadł? Wybierz przepis na sorbet truskawkowy! Czasami naprawdę niewiele trzeba, by samodzielnie przygotować wyśmienite słodkie co nieco. Do tej receptury na sorbet z mrożonych truskawek, oprócz owoców, potrzebujesz tylko odrobiny zwykłego cukru, cukru waniliowego oraz jogurtu naturalnego. Jak zrobić sorbet z truskawek krok po kroku? Z dużą przyjemnością prezentujemy nasz sposób na ten owocowy smakołyk.

Dla kogo?

Nie chcesz stać w długiej kolejce do lodziarni, by zjeść swoje ukochane lody truskawkowe? Sorbet z truskawek załatwi sprawę! Jego przygotowanie zajmuje mniej czasu niż wyjście z domu, nawet jeśli cukiernię masz w pobliżu mieszkania. Pozwól się przekonać, że domowy sorbet truskawkowy może konkurować z kupionymi w sklepie specjałami.

Na jaką okazję?

Lody dla ochłody! Sorbet z truskawek to propozycja idealna na lato. W upalne dni raczej rzadko pojawia się ochota na uruchamianie piekarnika, który dodatkowo podnosi temperaturę w kuchni. Poza tym jest tyle rzeczy, które można zrobić! Opalanie się w ogrodzie, spacery, przejażdżki na rowerze… Szkoda czasu na zamykanie się w kuchni. Z tego względu opracowaliśmy instrukcję, jak zrobić sorbet truskawkowy w 15 minut. W recepturze wykorzystasz mrożone truskawki. To bardzo dobra wiadomość dla wszystkich osób, które chciałyby za sprawą przepisu na sorbet truskawkowy przypomnieć sobie smak lata nawet w środku zimy.

Czy wiesz, że?

Mrożone truskawki na sorbet możesz kupić lub przygotować samodzielnie. Wybieraj dojrzałe owoce, bez śladów uszkodzeń. Po ich dokładnym umyciu, usuń szypułki i rozłóż na ręczniku papierowym, by wyschły. Następnie truskawki ułóż na tackach lub brytfannie wyłożonej folią aluminiową i wstaw do zamrażarki. Ważne jest, by owoce nie stykały się ze sobą. Po pierwszym etapie mrożenia, który potrwa około 1,5-2h, truskawki przełóż do woreczków przeznaczonych do mrożenia i ponownie włóż do zamrażarki, by następnie móc z nich przygotować sorbet z truskawek.

Dla urozmaicenia:

Sorbet truskawkowy podawaj ze świeżymi owocami (np. malinami i borówkami) oraz bitą śmietaną.