Błyszcząca polewa czekoladowa – przepis pixel

Błyszcząca polewa czekoladowa

Autor: Kyndzaa

ratingratingratingratingrating

11

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

282 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

302 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

0.5 szklanki

3 łyżki

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw w rondelku rozpuśćcie masło lub masło roślinne, a następnie dodajcie cukier puder (lepiej sprawdza się niż cukier).

Krok 2

Kiedy cukier puder się rozpuści, zdejmijcie z ognia i dodajcie kakao oraz rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wrzątku żelatynę. Całość dokładnie wymieszajcie.

Krok 3

Po przestudzeniu polewa jest gotowa. Zaletą tej polewy jest to, że ładnie lśni i nie kruszy się podczas krojenia. Jest perfekcyjna.

3

Opinie o przepisie

  • Fan

    Fan , 09.04.2023

    Fajnie że wiadomo ile żelatyny

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 31.12.2021

    TAK Pieczenie ciast to moja pasja. Lubię eksperymentować i wzbogacać smakowo sprawdzone przepisy. Moim patentem na błyszczącą polewę jest dodanie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody oraz 100 ml śmietanki 36%.Wszystko razem podgrzewamy ,lekko przestudzamy i polewamy ciasto. Po schłodzeniu polewa na cieście jest aksamitna i lśniąca .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Błyszcząca polewa czekoladowa Błyszcząca polewa czekoladowa

Niezwykle słodka i aromatyczna polewa czekoladowa z kakao to znakomity dodatek do ciast, babek piaskowych, mazurków i pączków. Możecie przygotować ją w kilka chwil i po przestudzeniu udekorować wybrany przez Was wypiek. Poznajcie przepis na polewę czekoladową!

Dla kogo?

Wielbiciele czekolady w każdej postaci będą zachwyceni polewą czekoladową z kakao. Jeśli przygotujecie ją zgodnie z przepisem, polewa czekoladowa uświetni każdy Wasz wypiek. To doskonałe rozwiązanie dla zapominalskich. Nie musicie już pamiętać o kupowaniu gotowej mieszanki, nasz przepis na polewę czekoladową w zupełności wystarczy.

Na jaką okazję?

Polewa czekoladowa z kakao sprawdzi się zawsze, gdy zechcecie udekorować ciasto na świąteczny stół lub przyozdobić piękny tort na przyjęcie urodzinowe. Polewę czekoladową możecie przygotować także bez okazji – doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju placków i naleśników.

Czy wiesz, że?

Kakao, które wykorzystuje się do przygotowywania polewy czekoladowej, powstaje zazwyczaj z ziaren kakaowca, czyli drzewa, które rośnie między innymi w Ghanie, Brazylii czy Indonezji. To dzięki procesowi palenia, który wydobywa z ziaren wyjątkowy smak, możecie cieszyć się pysznym i aromatycznym kakao w proszku w Waszych domach.

Dla urozmaicenia:

Polewa czekoladowa z kakao może smakować jeszcze bardziej wyjątkowo, jeśli dodacie do niej liofilizowane kawałki malin lub innych ulubionych owoców. Pamiętajcie, aby zrobić to dopiero po wystudzeniu polewy z kakao, dzięki temu owoce dłużej zachowają swoją strukturę.