Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami - przepis | Przepisy.pl pixel

Francuskie rogaliki z jabłkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
843 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

341 osób wydrukowało

Pobierz pdf

895 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

300 gramów

1 łyżeczka

160 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w półksiężyce.

Francuskie rogaliki z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Jabłka umieść w misce, oprósz je 3 łyżkami cukru pudru, cynamonem i skrop sokiem z połowy cytryny. Wymieszaj razem.

Francuskie rogaliki z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Ciasto francuskie pokrój na trójkąty, na każdy nałóż pokrojone jabłka i zawijając od podstawy nadaj kształt rogalika.

Francuskie rogaliki z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz około 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Francuskie rogaliki z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Połącz ze sobą cukier puder, wodę i sok z pozostałej polówki cytryny. Gdy cukier się rozpuści, powstałym lukrem posmaruj rogaliki.

Francuskie rogaliki z jabłkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Rogaliki z lukrem możesz posypać kruszonymi orzechami.

3

Opinie o przepisie

  • Iza

    Iza , 18.07.2024

    Przepis super. Rogaliki są proste i szybkie. Nie przepadam za lukrem, więc posypuję tylko cukrem pudrem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ulka

    Ulka , 08.08.2022

    Polecam ten przepis na ekspresowe rogaliki. Moje dzieci mogą je jeść codziennie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Pilec-Reymann

    Emilia Pilec-Reymann , 03.01.2021

    fajny przepis na francuskie rogaliki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuskie rogaliki z jabłkamiFrancuskie rogaliki z jabłkami

Nie ma nic prostszego niż desery przygotowywane z ciasta francuskiego. Poradzą sobie z nimi nawet początkujący adepci cukiernictwa. Wystarczy gotowe ciasto wypełnić ulubionym nadzieniem i upiec, aby dosłownie w kilkanaście minut na stole pojawił się pyszny, aromatyczny deser. Nie inaczej jest z przepisem na francuskie rogaliki z jabłkiem, które chcemy wam dziś zaproponować. Oprócz gotowego ciasta potrzebujecie jedynie jabłek, cynamonu, cukru pudru oraz cytryny. Spróbujcie – to jest naprawdę prosty i pyszny deser!

Dla kogo?

Przede wszystkim dla osób szukających łatwych i szybkich przepisów na domowe desery.

Na jaką okazję?

Na każdą! Rogaliki z ciasta francuskiego są doskonałą propozycją na urozmaicenie deserowego menu, zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych uroczystości i świąt.

Czy wiesz, że?

Ciasto francuskie powstaje z dwóch gatunków ciasta – mącznego i maślanego. Kluczem do uzyskania właściwej konsystencji ciasta, jest jego wielokrotne składanie i wałkowanie, przerywane chłodzeniem masy.

Dla urozmaicenia:

Francuskie rogaliki z jabłkami doskonale smakują polane lukrem. Jeśli natomiast wolicie wersję z cukrem pudrem, pomieszajcie go z odrobiną cynamonu. Będzie pysznie i aromatycznie!