
Składniki
400 gramów
100 gramów
80 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło wraz z krówkami rozpuszczamy na głębokiej patelni lub rondelku. Cały czas mieszamy, aby masa się nie przypaliła.

Krok 2
Doprawiamy solą oraz cynamonem.

Krok 3
Wsypujemy do rondelka ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Krok 4
Formuj szyszki w torebkach foliowych, albo mocz ręce w wodzie, aby się ryż nie przyklejał.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szyszki z karmelem
Niezbity dowód na to, że szyszki znaleźć można nie tylko w lesie. Prezentujemy dziecinnie łatwy przepis na deser dla całej rodziny. Do jego przygotowania nie potrzebujecie nawet piekarnika. Przyda się jedynie odrobina cierpliwości, by gotowe szyszki z karmelem mogły spokojnie zastygnąć.
Dla kogo?
Dla osób, które szukają prostego deseru o oryginalnym wyglądzie. Szyszki z karmelem zdecydowanie wyróżniają się na tle innych słodkości, które zazwyczaj lądują na stołach.
Na jaką okazję?
Przepis na szyszki z karmelem to idealny pretekst, by zachęcić do gotowania całą rodzinę. Dla każdego, niezależnie od wieku i stopnia zaawansowania, znajdzie się coś do zrobienia. Wspólne gotowanie ma szansę stać się Waszym codziennym zwyczajem.
Czy wiesz, że?
Za karmelowy smak odpowiedzialne są krówki. Popularne cukierki produkuje się z mleka, cukru i masła. Składniki mieszane i gotowane są w dużych naczyniach, a następnie krojone i pakowane.
Dla urozmaicenia:
Szyszki z ryżu preparowanego w karmelu bardzo dobrze smakują także z masą kajmakową.