
Składniki
700 gramów
0.5 szklanki
100 gramów
300 gramów
0.25 łyżeczki
100 gramów
4 łyżki
3 łyżki
250 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatniki drobno pokrusz w misce.

Krok 2
W rondlu zagotuj mleko, cukier, połowę masła i kakao. Lekko przestudź i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami, powidłami, masłem orzechowym oraz ekstraktem rumowym. Wszystko zagnieć do otrzymania jednolitej masy.

Krok 3
Z przygotowanej masy uformuj kulki i schłodź w lodówce przez 1 godzinę.

Krok 4
Pozostałą części masła i czekoladę rozpuść w rondlu delikatnie mieszając. Schłodzone kule obtocz w ciepłej polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych. Odstaw do stężenia w temperaturze pokojowej.


Dobra rada:
Do środka, jeśli lubisz, możesz dodać bakalie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bajaderka
Jeśli nie przepadacie za pieczeniem ciast, a macie ochotę na domowe słodkości, wypróbujcie przepis na bajaderkę. Z pewnością spełni wasze kulinarne oczekiwania! Wystarczy wymieszać pokruszone herbatniki z masłem, kakao, dżemem i masłem orzechowym, aby otrzymać aromatyczną i pyszną masę, która po wystudzeniu stanie się idealnym deserem na każdą okazję. Co więcej, ciasto bajaderka cechuje także oryginalny wygląd. Słodkie kulki w polewie czekoladowej, obsypane wiórkami kokosowymi, estetycznie wyglądają na każdym stole. Spróbujcie!
Dla kogo?
Bajaderka to pomysł na deser dla osób szukających inspiracji na słodkości bez pieczenia.
Na jaką okazję?
Na każdą! Bajaderka na herbatnikach doskonale zaprezentuje się na imprezowym czy świątecznym stole. Jest także świetnym pomysłem na codzienną porcję domowych słodkości.
Czy wiesz, że?
Inną nazwą bajaderki jest „kula rumowa”. Określenie to wywodzi się od aromatu ciasta, które wzbogacone jest dodatkiem rumowym.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy bakaliowych smaków do gotowej masy na bajaderkę mogą dodać ulubione suszone owoce.