Kokosowe kuleczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokosowe kuleczki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

279 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

120 mililitrów

90 gramów

70 gramów

20 mililitrów

1 sztuka

polewa czekoladowa:

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnuszku podgrzej masło ze śmietanką. Dodaj wiórki kokosowe i całość gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Przełóż do miski.

Kokosowe kuleczki - Krok 1

Krok 2

Wyskrob ziarna z wanilii, dodaj wraz z cukrem pudrem i rumem do miski i dokładnie wszystko wymieszaj. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 1h.

Kokosowe kuleczki - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj kule wielkości orzechów włoskich i wbij w nie wykałaczkę. Schłodź jeszcze przez 1h.

Kokosowe kuleczki - Krok 3

Krok 4

W rondlu, podgrzewając na ogniu połącz śmietankę z mleczną czekoladą. Nie pozwól żeby się zagotowało.

Kokosowe kuleczki - Krok 4

Krok 5

Gotowe kule obtocz w ciepłej polewie czekoladowej i obsyp wiórkami białej czekolady.

Kokosowe kuleczki - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowe kuleczkiKokosowe kuleczki

Jeśli macie ochotę na deser z egzotyczną nutą – spróbujcie kokosowych kuleczek, które posmakują każdemu miłośnikowi oryginalnych łakoci. Są doskonałym pomysłem nie tylko na codzienną porcję słodyczy, ale także na domową imprezę, na której będą urozmaiceniem menu deserowego. Do przygotowania kulek z wiórkami kokosowymi nie potrzebujecie zbyt wielu składników – wystarczy to, co zwykle znajduje się w domowej kuchni. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Kokosowe kuleczki przypadną do gustu każdemu, kto lubi oryginalne łączenie smaków oraz wyrazisty aromat kokosa. 

Na jaką okazję?

O kokosowych kuleczkach pamiętajcie przy każdej okazji! Sprawdzą się na co dzień i podczas świątecznych, rodzinnych przyjęć.

Czy wiesz, że?

Wiórki kokosowe, obecne w kuchniach całego świata, wytwarzane są z kopry, czyli miąższu orzecha kokosowego. Słodką wersję wiórków otrzymuje się po wysuszeniu i starciu kopry, która następnie mieszana jest z cukrem pudrem.

Dla urozmaicenia:

Kokosowe kulki możesz podawać w papilotach cukierniczych. Dzięki temu kuleczki będą wyglądały estetycznie na imprezowym stole, a goście z łatwością będą mogli się nimi poczęstować.