
Składniki
90 gramów
250 gramów
60 gramów
3 łyżki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy. Dodajmy cukier puder oraz kakao i dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta masa.

Krok 2
Herbatniki łamiemy na malutkie kawałki.

Krok 3
Zalewamy je kakaowa masą.

Krok 4
Dokładnie mieszamy. Wstawiamy na min 30 min do lodówki.

Krok 5
Z powstałej masy formujemy kulki.

Krok 6
Obtaczamy je w wiórkach kokosa i wstawiamy do lodówki na 1-2 h.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kulki z herbatników
Dziś w kuchni lecimy w herbatnikowe kulki! Okaże się to wyśmienitą zabawą, ponieważ jej efektem będzie deser, który można jeść na okrągło i prędko się nie znudzi. Kilka prostych składników zamieni się w pyszną przekąskę na słodko, której nawet nie trzeba piec.
Dla kogo?
Chcesz zaangażować najmłodszych członków rodziny i pokazać im, że wspólne przygotowywanie smakołyków może być ogromną frajdą? Wybierz prosty przepis na kulki z herbatników, dzięki któremu rozbudzisz kulinarną pasję domowników.
Na jaką okazję?
Chodzi za tobą coś słodkiego, ale nie masz czasu na eksperymentowanie ze skomplikowanymi recepturami? A może chcesz wykorzystać zalegające w szafce ciastka? Kulki z herbatników będą trafionym pomysłem.
Czy wiesz, że?
Za ojczyznę herbatników uznaje się Anglię. Początkowo ciastka miały okrągły kształt. Wypiekano je nie tylko na słodko, ale też w wersji słonej.
Dla urozmaicenia:
Kulki z herbatników obtoczyć można w drobno posiekanych orzechach laskowych albo kolorowej posypce cukrowej.