
Składniki
70 mililitrów
70 mililitrów
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
80 gramów
2 sztuki
budyń:
750 mililitrów
60 gramów
45 gramów
30 gramów
2 sztuki
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko, wodę, masło oraz łyżeczką soli i cukru zagotuj. Do gorącego płynu dodaj mąkę i wymieszaj energicznie miękką łyżką. Powinno być gładkie i błyszczące.

Krok 2
Takie ciasto przełóż do robota kuchennego, załóż płaską końcówkę i mieszaj na niskich obrotach. Jak lekko ostygnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj aż składniki się połączą.

Krok 3
Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i nakładaj małe ptysie na blaszkę z pergaminem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.

Krok 4
Oddziel żółtka od białek. Żółtka rozkłóć w misce, dolej 200 ml mleka, cukier oraz obie mąki. Pozostałe mleko zagotuj i wlej powoli do mieszanki z mąka. Przelej całość z powrotem do garnka i podgrzewaj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło i wymieszaj miękką łyżką.

Krok 5
Budyń przełóż do worka cukierniczego i nadziewaj ptysie.


Dobra rada:
Możesz również użyć ekspresowego budyniu w torebce. Do ptysi dodaj świeże owoce jak np. maliny i truskawki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Ptysie z budyniem
Puszyste, a zarazem chrupiące ptysie wypełnione słodkim kremem budyniowym to prawdziwy rarytas. Zwykle jadacie je w cukierni, ponieważ obawiacie się kulinarnego niepowodzenia? Zupełnie niepotrzebnie! Dzięki prostemu przepisowi na ptysie, rozpisanemu krok po kroku, przekonacie się, że zrobienie ich w domu jest nie tylko łatwe, ale też bardzo przyjemne.
Dla kogo?
Chcecie urozmaicić swoje patenty na deser? Popisowe pierniczki, serniki i rogaliki z dżemem nie mają już przed Wami żadnych tajemnic? To idealna pora, by poznać ptysie z budyniem od kuchni.
Na jaką okazję?
Zróbcie niespodziankę domownikom. Gdy następnym razem zapytają, czy w domu jest coś słodkiego, zaserwujcie ptysie z budyniem. Ten deser i podwieczorek na długo pozostaną w ich pamięci.
Czy wiesz, że?
W Wielkopolsce ptysie znajdziecie pod niezwykle wdzięczną nazwą: wietrzniki.
Dla urozmaicenia:
Gotowe ptysie posypcie cukrem pudrem.