Ptysie z budyniem: przepis na ciasto i domowy krem | Przepisy.pl pixel

Ptysie z budyniem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
559 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

847 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1014 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

70 mililitrów

70 mililitrów

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

80 gramów

2 sztuki

budyń:

750 mililitrów

60 gramów

45 gramów

30 gramów

2 sztuki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko, wodę, masło oraz łyżeczką soli i cukru zagotuj. Do gorącego płynu dodaj mąkę i wymieszaj energicznie miękką łyżką. Powinno być gładkie i błyszczące.

Ptysie z budyniem - Krok 1

Krok 2

Takie ciasto przełóż do robota kuchennego, załóż płaską końcówkę i mieszaj na niskich obrotach. Jak lekko ostygnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj aż składniki się połączą.

Ptysie z budyniem - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i nakładaj małe ptysie na blaszkę z pergaminem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.

Ptysie z budyniem - Krok 3

Krok 4

Oddziel żółtka od białek. Żółtka rozkłóć w misce, dolej 200 ml mleka, cukier oraz obie mąki. Pozostałe mleko zagotuj i wlej powoli do mieszanki z mąka. Przelej całość z powrotem do garnka i podgrzewaj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło i wymieszaj miękką łyżką.

Ptysie z budyniem - Krok 4

Krok 5

Budyń przełóż do worka cukierniczego i nadziewaj ptysie.

Ptysie z budyniem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również użyć ekspresowego budyniu w torebce. Do ptysi dodaj świeże owoce jak np. maliny i truskawki.

3

Opinie o przepisie

  • Franca

    Franca , 10.12.2021

    Czy jeżeli ktoś nie ma robota kuchennego można użyć miksera?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Róża Red

    Róża Red , 07.03.2021

    Dziś zrobiłam te ptysie ale coś nie tak z przepisem.Za dużo soli a za mało cukru.Wyszły bardzo ładne ale za to bardzo słone.Wydaje mi się że soli powinna być zdecydowanie szczypta do smaku.W tym przypadku nadają się tylko do jakiejś pasty z łososia :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ptysie z budyniemPtysie z budyniem

Puszyste, a zarazem chrupiące ptysie wypełnione słodkim kremem budyniowym to prawdziwy rarytas. Zwykle jadacie je w cukierni, ponieważ obawiacie się kulinarnego niepowodzenia? Zupełnie niepotrzebnie! Dzięki prostemu przepisowi na ptysie, rozpisanemu krok po kroku, przekonacie się, że zrobienie ich w domu jest nie tylko łatwe, ale też bardzo przyjemne.

Dla kogo?

Chcecie urozmaicić swoje patenty na deser? Popisowe pierniczki, serniki i rogaliki z dżemem nie mają już przed Wami żadnych tajemnic? To idealna pora, by poznać ptysie z budyniem od kuchni.

Na jaką okazję?

Zróbcie niespodziankę domownikom. Gdy następnym razem zapytają, czy w domu jest coś słodkiego, zaserwujcie ptysie z budyniem. Ten deser i podwieczorek na długo pozostaną w ich pamięci.

Czy wiesz, że?

W Wielkopolsce ptysie znajdziecie pod niezwykle wdzięczną nazwą: wietrzniki.

Dla urozmaicenia:

Gotowe ptysie posypcie cukrem pudrem.