Ciasto bez pieczenia - Mały kawałek nieba…
łatwe
116 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
200 mililitrów
2 opakowania
3 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na dno tortownicy (moja była średnicy 23 cm) ułóżcie biszkopty tak aby całe dno było wyłożone. Następnie zagotujcie wodę i rozpuśćcie 2 kolory galaretki (ja zrobiłam truskawkową i pomarańczową) w mniejszej ilości wody niż jest podane na opakowaniu ok. 250-300 ml. Gdy galaretki będą się studzić zacznijcie ubijać śnieżkę w 200 ml zimnego mleka. Po jej ubiciu dodajcie do niej galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszajcie. Powstałą masę wylejcie na biszkopty i dajcie do lodówki do schłodzenia.
Krok 2
Po około 15 minutach warstwa ze śnieżki powinna być już sztywna na tyle, aby móc wylać na nią kolejną warstwę. 2 serki homogenizowane przekładam do miski i następnie wlewam tam galaretkę pomarańczową i dokładnie mieszam, aż uzyskam jednolitą masę. Następnie wylewam ją na tortownicę i ponownie daję do schłodzenia. Gdy kolejna warstwa jest już gotowa mam chwilkę czasu aby przygotować owoce na moje ciasto i przygotowanie ostatniej już galaretki w moim przypadku jest to cytrynowa (także w mniejszej ilości wody ok. 250-300 ml).
Krok 3
Po sprawdzeniu czy poprzednie warstwy już stężały układamy owoce (ja tym razem pokroiłam brzoskwinie z puszki na półksiężyce) i wylewamy ostatnią galaretkę na górę tak aby zakryła owoce. I gotowe, to wszystko. Teraz tylko czekamy kiedy wszystko stężeje(ok. 2 godziny) i możemy jeść.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej