
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
null
0.5
1 szklanka
1 pęczek
40 gramów
1 pęczek
2 łyżki
125 mililitrów
1 sztuka
5 sztuk
4 sztuki
1 sztuka
800 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj węgorza i zdejmij z niego skórę. Pokrój na kawałki i polej sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Pokrój włoszczyznę i wsyp do rondla razem z liściem laurowym i jagodami jałowca.
Krok 3
Dolej do tego wody i wina przyprawiając pieprzem. Gotuj przez 10 minut. Następnie przecedź wywar i dopraw go solą, pieprzem i rosołem w proszku.
Krok 4
Włóż do wywaru kawałki węgorza i postaw na ogniu (nie gotuj) na 20 minut. Po tym czasie wyjmij węgorza i utrzymuj w cieple.
Krok 5
Rozpuść masło z mąką i wymieszaj. Dodawaj do nich po trosze wywaru stale mieszając i zagotuj. Żółtko rozbij ze śmietaną i dodaj do sosu cały czas mieszając aby nie powstały grudy.
Krok 6
Wymieszaj sos z posiekaną zieleniną. Dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny. Węgorza zalanego sosem podawaj na salaterce. Podawaj z ziemniakami z wody białym wytrawnym winem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej