Pierś kurczaka w warzywach i żurawinie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś kurczaka w warzywach i żurawinie

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka po oczyszczeniu i podzieleniu na 4 porcje oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.

Krok 2

Zamarynowanego kurczaka szybko usmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony.

Krok 3

Paprykę, marchewkę i czosnek pokrój w kostkę i przesmaż na tej samej patelni co kurczaka. Delikatnie dopraw sola i pieprzem.

Krok 4

Porcje kurczaka ułóż na kawałkach folii aluminiowej.

Krok 5

Warzywa ułóż na porcjach kurczaka i każdy osobno zawiń folią. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez ok.30 minut. Podawaj z ryżem, układając je kolejno łyżeczką w naoliwionej filiżance,(którą potem szybkim ruchem ustaw do góry nogami na talerzu) oraz żurawiną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś kurczaka w warzywach i żurawinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś kurczaka w warzywach i żurawinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś kurczaka w warzywach i żurawinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś kurczaka w warzywach i żurawinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś kurczaka w warzywach i żurawinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś kurczaka w warzywach i żurawinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś kurczaka w warzywach i żurawinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś kurczaka w warzywach i żurawinie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej