Ziemniaki faszerowane śledziem - pieczone | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki faszerowane śledziem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
156 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

212 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w łupinach na pół miękko. Następnie przestudź, przetnij na pół i wydrąż środki. Miąższ ziemniaczany przełóż do miski.

Ziemniaki faszerowane śledziem - Krok 1

Krok 2

Do wydrążonego miąższu dodaj drobno pokrojoną cebulę, pieprz, surowe jajko, śmietanę i przyprawę Knorr. Dobrze wymieszaj.

Ziemniaki faszerowane śledziem - Krok 2

Krok 3

Śledzie pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z miąższem ziemniaczanym.

Ziemniaki faszerowane śledziem - Krok 3

Krok 4

Farszem napełnij ziemniaki i zapiecz w piekarniku w 180 stopniach ok 25 min. Podawaj z posiekanym koperkiem.

Ziemniaki faszerowane śledziem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki faszerowane śledziem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki faszerowane śledziemZiemniaki faszerowane śledziem

Ziemniaki faszerowane śledziem – to dobra propozycja, jeśli potrzebujesz przystawki przed daniem głównym lub podczas podwieczorku. Przepis wykorzystasz także do swojego menu karnawałowego. Na początek do gotujących się ziemniaków wsyp odrobinę bazylii. Kiedy będziesz wydrążać je w środku, pamiętaj, aby robić to ostrożnie, nie naruszając skórki. Śledzie wybieraj dorodne i tłuste, o jasnym mięsie. Ważne, żeby je umyć i osuszyć przed pokrojeniem – zrób to bardzo drobno. Do farszu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, który nada mu ostrości, a także bazylię (może być suszona). Na koniec ziemniaki posyp startym serem – sprawdzi się na przykład gouda, edamski lub mozzarella. Do dekoracji użyj posiekanego szczypiorku lub koperku. Ziemniaki faszerowane śledziem podawaj w towarzystwie sosu czosnkowego lub majonezowego z chrzanem. Możesz przyrządzić również sałatkę meksykańską (z papryką, fasolą, kukurydzą, ananasem oraz porem). To prosty sposób na przyrządzenie wytrawnej przekąski. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje.