Ziemniaki po nelsońsku z grzybami - zapiekane | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki po nelsońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 kilograma

1 opakowanie

30 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

6 sztuk

30 gramów

20 mililitrów

30 gramów

1 łyżka

0.5 pęczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, ostudź i pokrój w plastry. Grzyby zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 1

Krok 2

Namoczone grzyby pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na oliwie, następnie dodaj grzyby i dopraw do smaku. Jajka ugotuj na twardo, następnie pokrój w plastry. Natkę posiekaj drobno.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 2

Krok 3

Przygotuj Fix Knorr - zawartość opakowania wymieszaj dokładnie z 250 ml wody i 50 ml śmietany. Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Układaj w niej na przemian ziemniaki, jajka i grzyby. Całość zalej masą Fix Knorr, wierzch posyp startym serem.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 4

Krok 5

Całość zalej masą Fix Knorr, wierzch posyp równomiernie startym serem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. i piecz ok. 30 minut.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej