
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski i dopraw według uznania.

Krok 2
Jajka roztrzep. Schab maczaj w mące, sezamie i jajku. Następnie smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z sokiem pomarańczowym i połową szklanki wody.

Krok 4
Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli i imbir. Następnie zagotuj sos.

Krok 5
Do sosu dodaj posiekaną kolendrę. Schab podawaj z sosem oddzielnie i, na przykład, z ryżem.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab w sosie słodko ostrym
Słodko-ostre połączenie smaków jest charakterystyczne dla kuchni Dalekiego Wschodu – wykorzystaj je do przyrządzenia wybornego soczystego schabu. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia mięsa wieprzowego w wąskie paski, a następnie oprószenia go świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Aby miało wyrazistszy smak, możesz wcześniej je zamarynować, np. w sosie sojowym z odrobiną czosnku. Kawałki schabu obtaczaj w mące ziemniaczanej i ziarnach sezamu, maczaj w roztrzepanym jajku i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przygotuj słodko-ostry sos: najpierw połącz gotową kompozycję przypraw z sokiem pomarańczowym i wodą, po czym dodaj drobno posiekaną papryczkę chili oraz starty korzeń imbiru – te składniki nadadzą potrawie pikantny smak. Całość zagotuj, a gdy sos zgęstnieje, dorzuć posiekane listki kolendry. Schab w sosie podawaj z dodatkiem ugotowanego ryżu, np. basmati. Jeśli chcesz podkreślić orientalny charakter dania, przygotuj pałeczki zamiast sztućców. Naszym oryginalnym przepisem na przygotowanie wieprzowego schabu udowadniamy, że gotowanie może być proste.