Schab w sosie słodko ostrym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab w sosie słodko ostrym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
320 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

315 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski i dopraw według uznania.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 1

Krok 2

Jajka roztrzep. Schab maczaj w mące, sezamie i jajku. Następnie smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z sokiem pomarańczowym i połową szklanki wody.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 3

Krok 4

Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli i imbir. Następnie zagotuj sos.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 4

Krok 5

Do sosu dodaj posiekaną kolendrę. Schab podawaj z sosem oddzielnie i, na przykład, z ryżem.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Peklowany schab w galarecie
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab w sosie słodko ostrym  Schab w sosie słodko ostrym

Słodko-ostre połączenie smaków jest charakterystyczne dla kuchni Dalekiego Wschodu – wykorzystaj je do przyrządzenia wybornego soczystego schabu. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia mięsa wieprzowego w wąskie paski, a następnie oprószenia go świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Aby miało wyrazistszy smak, możesz wcześniej je zamarynować, np. w sosie sojowym z odrobiną czosnku. Kawałki schabu obtaczaj w mące ziemniaczanej i ziarnach sezamu, maczaj w roztrzepanym jajku i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przygotuj słodko-ostry sos: najpierw połącz gotową kompozycję przypraw z sokiem pomarańczowym i wodą, po czym dodaj drobno posiekaną papryczkę chili oraz starty korzeń imbiru – te składniki nadadzą potrawie pikantny smak. Całość zagotuj, a gdy sos zgęstnieje, dorzuć posiekane listki kolendry. Schab w sosie podawaj z dodatkiem ugotowanego ryżu, np. basmati. Jeśli chcesz podkreślić orientalny charakter dania, przygotuj  pałeczki zamiast sztućców. Naszym oryginalnym przepisem na przygotowanie wieprzowego schabu udowadniamy, że gotowanie może być proste.