Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym
łatwe
858 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
5 sztuk
40 gramów
10 gramów
20 mililitrów
5 gramów
500 mililitrów
300 mililitrów
3 sztuki
60 gramów
5 gramów
100 mililitrów
3 gramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę o boku 1 centymetra.

Krok 2
W misce wymieszaj suche przyprawy z mąką, w drugiej misce - sos sojowy z przeciśniętym czosnkiem. Oddziel białka jaj od żółtek.

Krok 3
Surowego kurczaka obsmaż w głębokim tłuszczu, aż lekko zbrązowieje, lecz pozostanie surowy w środku. Po usmażeniu przełóż do miski z mokrymi przyprawami, następnie do miski z suchymi.

Krok 4
Przygotuj ciasto: ubij pianę z białek, zmieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do piany, na końcu dodaj gazowaną wodę i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.

Krok 5
Maczaj kawałki kurczaka i ponownie smaż w głębokim tłuszczu, średnio rozgrzanym, przez 5-7 minut, aż ciasto złapie złotobrązowy kolor. Możesz jeden kawałek kurczaka przekroić, aby upewnić się czy nie jest surowy.

Krok 6
Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody. Zagotuj. Gotowego kurczaka podawaj z sosem oddzielnie.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Jeżeli szukasz pomysłu na smaczne danie mięsne i znudziły Ci się klasyczne metody podania drobiu, to jesteś w dobrym miejscu. Przed Tobą znakomity kurczak w cieście z sosem słodko-kwaśnym, który zachwyca licznymi walorami. Przygotowanie tego dania zajmie Ci jedynie 40 minut, więc nie spędzisz w kuchni całego dnia!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników mięsnych dań w różnych wariantach. Kurczak w cieście z sosem słodko kwaśnym zachwyca smakiem, jednak to nie wszystko. Kolejnym atutem dania jest jego wyjątkowa konsystencja, którą uzyskasz dzięki usmażeniu drobiu w specjalnej masie. Skusisz się?
Na jaką okazję?
Kurczak w cieście w sosie słodko kwaśnym sprawdzi się jako lunch lub obiad. Śmiało możesz zapakować go do pudełka i wziąć ze sobą na wynos. Danie będzie również dobrą opcją na przekąskę podczas imprezy lub spotkania ze znajomymi. Wyłóż kurczaka na talerze i obserwuj, jak szybko stają się puste.
Czy wiesz, że?
Najlepiej przyrządzić kurczaka z naszym tajnym składnikiem marki Knorr! Pokrój go w kostkę o boku 1 centymetra. Później przygotuj masę, w której obtoczysz mięso. Na samym końcu przepisu znajdziesz sposób na najlepszy sos słodko-kwaśny.
Dla urozmaicenia:
Z czym kurczak słodko kwaśny w cieście najlepiej smakuje? Z ryżem! To bardzo popularny na całym świecie duet. Czas, by zawitał również w Twojej kuchni. Po spróbowaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu. Daj znać, czy wszystko Ci smakowało.