
Składniki
250 mililitrów
null
null
2 sztuki
150 gramów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalmary oczyść i natrzyj solą. Zostaw na 15 minut w lodówce, po czym opłucz, osusz i pokrój na kawałki.
Krok 2
W głębokiej patelni rozgrzej olej.
Krok 3
Kawałki kalmarów obtaczaj w mące i smaż w głębokim oleju na złoto. Odsącz po wyjęciu.
Krok 4
Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem i udekorowane ćwiartkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej