Smażone kalmary przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone kalmary

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

null

null

2 sztuki

150 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary oczyść i natrzyj solą. Zostaw na 15 minut w lodówce, po czym opłucz, osusz i pokrój na kawałki.

Krok 2

W głębokiej patelni rozgrzej olej.

Krok 3

Kawałki kalmarów obtaczaj w mące i smaż w głębokim oleju na złoto. Odsącz po wyjęciu.

Krok 4

Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem i udekorowane ćwiartkami cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone kalmary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone kalmary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone kalmary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone kalmary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone kalmary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone kalmary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone kalmary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone kalmary - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej