Sałatka z karczochami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z karczochami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
405 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

100 gramów

50 gramów

1 pęczek

60 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karczochy i fasolkę odsącz z zalewy, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Sałatka z karczochami - Krok 1

Krok 2

Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paski, a kolendrę posiekaj. Oliwki przekrój na pół.

Sałatka z karczochami - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z zalewą z karczochów oraz oliwą.

Sałatka z karczochami - Krok 3

Krok 4

W dużej misce połącz wszystkie składniki: karczochy, fasolkę, paprykę oraz cebulę. Wlej gotowy sos i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki.

Sałatka z karczochami - Krok 4

Krok 5

Ser pokrój w plastry i ugrilluj. Następnie pokrój go w kostkę i posyp wierzch sałatki. Podawaj ją np. z chlebkiem pita.

Sałatka z karczochami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kuskus z wołowiną
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z karczochamiSałatka z karczochami

Sałatka z karczochami to świetny sposób na przekąskę pełną warzyw. Karczochy, popularne w kuchni śródziemnomorskiej, mają miękką konsystencję oraz charakterystyczny smak, przypominający nieco brukselkę. Znakomicie sprawdzą się w sałatce z innymi składnikami kuchni śródziemnomorskiej, takimi jak oliwki oraz popularna w południowych daniach świeża kolendra. Dodaj też nieco fasolki szparagowej i grillowaną słodką paprykę. Doskonałym uzupełnieniem sałatki z karczochami będzie ser halloumi – cypryjski specjał o delikatnym smaku z nutą mięty, wybornie nadający się do grillowania. Po podgrzaniu mięknie i delikatnie się ciągnie, jest jednak łatwy do krojenia oraz zachowuje swój kształt. Wszystkie składniki sałatki pokrój, wymieszaj i połącz sosem francuskim przygotowanym na bazie oliwy oraz zalewy z karczochów – dzięki temu ich smak w sałatce będzie bardziej wyrazisty. Przekąskę podawaj z chlebem pita albo grillowaną ciabattą. Spróbuj tego pysznego dania przyrządzonego według naszego przepisu.