Faszerowane papryki po egipsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane papryki po egipsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwki pokrój w plastry posiekaj kapary natkę kolendry i natkę pietruszki. Ser feta pokrój w kostkę.

Faszerowane papryki po egipsku - Krok 1

Krok 2

Cytrynę otrzyj ze skorki , wyciśnij sok z jednej cytryny. Paprykę umyj odetnij wierzch papryki usuń pestki.

Faszerowane papryki po egipsku - Krok 2

Krok 3

Ryż zalej 400 ml wrzątku pomieszaj go z oliwkami kaparami skórka i sokiem z cytryny, dodaj do niego czosnek, cebule, kmin rzymski posiekana zieleninę ser feta.

Faszerowane papryki po egipsku - Krok 3

Krok 4

Ryż razem ze składnikami i woda równomiernie włóż do środka papryki. Paprykę przykryj kapeluszem ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Faszerowane papryki po egipsku - Krok 4

Krok 5

Pomidory z puszki wymieszaj z fixem do spaghetti bolognese. Sos wlej na dno naczynia żaroodpornego. Całość zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 40 minut.

Faszerowane papryki po egipsku - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ryz możesz zastąpić kasza bulgur, możesz tez do farszu dodać rodzynki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane papryki po egipskuFaszerowane papryki po egipsku

Wyjątkowy aromat dań to cecha charakterystyczna kuchni arabskiej. Miłośnikom potraw o intensywnym smaku polecamy szczególnie przepis na faszerowane papryki po egipsku. Z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto ceni kuchnię roślinną, w orientalnej odsłonie. To doskonała propozycja na codzienny obiad lub na nietuzinkowe danie, serwowane podczas domowej imprezy, niekoniecznie jedynie dla wegetarian. Nie musicie być specjalistami w zakresie kuchni arabskiej, aby przygotować papryki po egipsku. Przepis jest prosty, dzięki czemu poradzi sobie z nim każdy, bez względu na kulinarne doświadczenie.

Dla kogo?

Dla każdego, kto zna aromatyczną kuchnię arabską lub dopiero zaczyna przygodę z orientalnymi daniami.

Na jaką okazję?

Faszerowane papryki po egipsku to propozycja na obiad, kolację, a także domową imprezę. Sprawdzą się zawsze!

Czy wiesz, że?

Ryż jaśminowy uprawiany jest przede wszystkim w Tajlandii, Kambodży, Laosie oraz południowym Wietnamie. Jest jednym z ważniejszych składników kuchni azjatyckiej. Dzięki delikatnej konsystencji oraz słodkawemu smakowi wykorzystywany jest do przygotowania zarówno dań wytrawnych, jak i deserów.

Dla urozmaicenia:

Ryż jaśminowy możecie zastąpić kaszą bulgur. Farsz natomiast doskonale smakuje wzbogacony rodzynkami.