Schab z tartymi ziemniakami w piekarniku: kotlety | Przepisy.pl pixel

Schab w ziemniakach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
1350 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

580 osób wydrukowało

Pobierz pdf

924 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

400 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, oczyść, pokrój na porcje i lekko rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz przyprawą Knorr.

Schab w ziemniakach - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz, zetrzyj ma tarce, odsącz z nadmiaru płynu. Masę ziemniaczaną połącz z żółtkami. Dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.

Schab w ziemniakach - Krok 2

Krok 3

Mięso oprósz mąką i obłóż ziemniakami połączonymi z żółtkami.

Schab w ziemniakach - Krok 3

Krok 4

Smaż całość na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.

Schab w ziemniakach - Krok 4

Krok 5

Kotlety podawaj z ratatuj warzywnym.

Schab w ziemniakach - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Wiera Gajdzinska

    Wiera Gajdzinska , 30.08.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Lewandowska

    Maria Lewandowska , 30.08.2016

    Ciekawe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Pelc

    Miroslawa Pelc , 30.08.2016

    Wypróbuje , apetycznie wygląda i pewnie jest pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Tęcza

    Kasia Tęcza , 30.08.2016

    Jeszcze lepsza od schabu jest pierś z kurczaka przygotowana w ten sposób.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kaluzna

    Joanna Kaluzna , 30.08.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab w ziemniakach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab w ziemniakachSchab w ziemniakach

Często to panierka decyduje o finalnym smaku dania. Jeśli przygotujesz schab w ziemniakach, otrzymasz chrupiące, złociste kotlety, które będą wyśmienitą propozycją na codzienny obiad. Ich przygotowanie jest dość proste. Mięso musisz oczyścić, pokroić i delikatnie rozbić tłuczkiem, a następnie przyprawić. Panierkę zrobisz ze startych ziemniaków, żółtek oraz przypraw. Ziemniaczaną masą panieruj obtoczone wcześniej w mące kawałki schabu i smaż je na rozgrzanym oleju. Kiedy skórka stanie się złota i zwarta, danie będzie gotowe. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonego schabu w ziemniakach jest warzywne ratatouille z dużą ilością ziół. Możesz też podać mięso z sałatką ze świeżych warzyw, np. roszponki, pomidorków koktajlowych i awokado. Pyszne będą również zestawienia tej potrawy z warzywami na ciepło, chociażby brokułami lub duszoną marchewką. Jeśli jesteś miłośnikiem sosów, serwuj schab z sosem czosnkowym lub tatarskim. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić chrupiące kotlety ze złotą panierką. Wypróbuj ten przepis!