Schab po hiszpańsku – przepis: marynowany | Przepisy.pl pixel

Schab po hiszpańsku z oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
376 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

324 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

623 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

3 sztuki

1 pęczek

0.5 pęczka

0.7 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grube plastry około 1,5 centymetra każdy. Następnie powierzchnię każdego kawałka natnij delikatnie nożem.

Schab po hiszpańsku z oliwkami     - Krok 1

Krok 2

Do kielicha miksera wlej oliwę. Dodaj odcedzone oliwki, czosnek, liście bazylii i natki pietruszki, sok z cytryny oraz przyprawę Knorr. Całość delikatnie zmiksuj.

Schab po hiszpańsku z oliwkami     - Krok 2

Krok 3

Pastą oliwkową natrzyj starannie mięso i pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Schab po hiszpańsku z oliwkami     - Krok 3

Krok 4

Teraz grilluj mięso po 5-6 minut z każdej strony na niezbyt rozgrzanym grillu tak, aby otoczka oliwkowa się nie spaliła. Podawaj samodzielnie lub z ziemniakami i sałatą.

Schab po hiszpańsku z oliwkami     - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Sławomir Szychta

    Sławomir Szychta , 20.02.2019

    niebo w gębie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab po hiszpańsku z oliwkami    Schab po hiszpańsku z oliwkami

W twoim domu często gości mięso schabowe, a tobie brakuje już pomysłów na to, jak można go przyrządzić? Poszukaj inspiracji wśród europejskich tradycji kulinarnych i przygotuj schab po hiszpańsku z oliwkami. Soczyste, mięsne porcje wieprzowiny z pełną temperamentu tapendą z oliwek to danie na piątkę. Dodatkowym atutem tej potrawy jest łatwość, z jaką ją przygotujesz. Zmiksuj ze sobą zielone oliwki, czosnek oraz natkę pietruszki i listki bazylii, a powstanie nieziemsko aromatyczna pasta, którą następnie pokryjesz kolejne porcje mięsa. Schab po hiszpańsku przygotowywany jest z grubych plastrów wieprzowiny, dlatego, aby mięso nabrało smaku oliwkowej pasty, powierzchnię każdego kawałka natnij delikatnie nożem i pozostaw pod zielonym przykryciem na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie grilluj mięso po 5-6 min z każdej strony, uważając na to, by oliwkowa otoczka się nie spaliła. Schab po hiszpańsku możesz podawać z typowo polskimi dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki i sałata – międzynarodowe połączenie idealne – gotowe!