Schab w galarecie z majonezem - peklowany | Przepisy.pl pixel

Peklowany schab w galarecie

z jajkami i sosem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

heart
198 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1916 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1482 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

30 gramów

100 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 gramy

2 sztuki

3 ziarna

5 ziaren

3 sztuki

1 sztuka

4 ziarna

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

farsz:

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

galareta:

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1,5 litra wody połącz z wymienionymi przyprawami, całość zagotuj, a następnie wystudź.

Peklowany schab w galarecie - Krok 1

Krok 2

W tak przygotowanym roztworze zapekluj schab przyciskając go talerzykiem z wierzchu aby cały był zanurzony. Mięso marynuj przez 3 – 4 dni przekręcając je co jakiś czas.

Peklowany schab w galarecie - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso zawiń dokładnie kilka razy w folię spożywczą. Zanurz w prawie gotującej się wodzie o temperaturze około 80 stopni C Mięso powinno się parzyć przez około 50 -60 minut.

Peklowany schab w galarecie - Krok 3

Krok 4

Mięso wystudź, pokrój w 1 cm grubości „motylki” – (pierwszy plaster nie dokrojony do końca następny odcina porcję od schabu).

Peklowany schab w galarecie - Krok 4

Krok 5

Upiecz zawiniętą w folię aluminiową, nieobraną główkę czosnku. Wystudź ją a następnie wyciśnij miąższ. Miąższ połącz z posiekanymi jajkami, pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym i majonezem .

Peklowany schab w galarecie - Krok 5

Krok 6

Tak przygotowanym farszem napełnij płaty schabu. Porcje ułóż na półmisku i wstaw do lodówki.

Peklowany schab w galarecie - Krok 6

Krok 7

Przygotuj bulion z 500 ml wody i kostki rosołowej, połącz go z żelatyną. Odstaw w chłodne miejsce aby przestygł. Prawie ściętą galaretą zalej półmisek z mięsem.

Peklowany schab w galarecie - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Ugotowane, jeszcze gorące mięso można obtoczyć w ziołach np. majeranku . Taka „panierka” sprawi że mięso będzie jeszcze lepiej wyglądało i smakowało.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Peklowany schab w galareciePeklowany schab w galarecie

Szukasz pomysłu na mięsny przysmak,dzięki któremu każdy doceni Twoje kulinarne umiejętności? Schab peklowany będzie strzałem w dziesiątkę! Już teraz możesz przygotować go według naszej receptury i uzyskać najlepsze efekty. Zobacz na listę składników oraz nasze wskazówki i rozpocznij kulinarne działania. Powodzenia!

Dla kogo?

Jeżeli lubisz tradycyjne potrawy, to schab w galarecie z majonezem będzie idealnym uzupełnieniem Twojego menu. Pamiętaj, że receptura nie należy do najłatwiejszych, więc na początku dokładnie zapoznaj się z wszystkimi krokami i wskazówkami, które dla Ciebie przygotowaliśmy.

Na jaką okazję?

Schab peklowany gotowany to przysmak, którego nie może zabraknąć na większych uroczystościach. Serwuj go na urodzinach lub imieninach i obserwuj zadowolone twarze Twoich gości. Danie sprawdzi się również na świętach.

Czy wiesz, że?

Schab gotowany w galarecie z jajkiem przygotujesz w kilku etapach. 1,5 litra wody połącz z wymienionymi przyprawami, całość zagotuj, a następnie wystudź. Później zajmij się peklowaniem mięsa. Marynuj je od 3 do 4 dni. Resztę wskazówek oraz całą recepturę znajdziesz powyżej.

Dla urozmaicenia:

Chcesz zmodyfikować naszą recepturę na peklowany schab? Śmiało możesz to zrobić. Często w tej potrawie występują także różne warzywa, np. groszek lub marchewka. Jeżeli za nimi przepadasz, to możesz rozważyć taką formę podania. Na koniec nie zapomnij podzielić się z nami opinią na temat dania w komentarzu.