
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
0.25 łyżeczki
10 sztuk
2 sztuki
12 sztuk
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 200°C. Kurczaka umieść w dużym naczyniu do pieczenia. Nafaszeruj go kawałkami cytryny, gałązkami tymianku i czosnkiem.
Krok 2
Skórę kurczaka skrop oliwą i posyp pieprzem. Posyp listkami tymianku i polej sokiem z cytryny. Kurczaka wstaw do piekarnika na 1 godzinę.
Krok 3
Po tym czasie dodaj rozgnieciony czosnek oraz boczek. Kurczaka piecz kolejne 30 minut, do momentu, gdy nie będzie już surowy.
Krok 4
Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika, ułóż na półmisku i przykryj folią. Pozostaw do ostygnięcia. Boczek pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 5
Z kurczaka ściągnij skórę, następnie używając widelca i noża odrywaj kawałki mięsa kurczaka.
Krok 6
W dużej misce połącz majonez Hellmann's oraz pozostały sok z cytryny. Dodaj seler, miętę, pomidorki, dymkę oraz kawałki kurczaka i delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj na liściach sałaty. Posyp kawałkami boczku oraz uprażonymi orzeszkami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczaka
Sałatka z kurczaka to danie, które łączy w sobie delikatny smak mięsa z kompozycją świeżych warzyw. Aby ją przyrządzić, niezbędne jest odpowiednie przygotowanie kurczaka. Jego smak doskonale podkreśli marynata z soku z cytryny oraz posiekanego tymianku. Natrzyj nim pierś z kurczaka i grilluj ją, aż stanie się złocista. Ewentualnie całego kurczaka nafaszeruj cytryną, czosnkiem i tymiankiem. Przed wstawieniem go do piekarnika, skrop go na wierzchu oliwą z oliwek i oprósz gruboziarnistym pieprzem. Tak przygotowane mięso doskonale nadaje się także do innego rodzaju dań, więc nie przejmuj się, jeśli wszystkiego nie wykorzystasz do sałatki. Podawaj je z liśćmi sałaty – dowolnie: masłowej, rzymskiej lub lodowej. Skomponuj także własny miks, sięgając dla odmiany po rukolę, szpinak czy jarmuż. W sałatce smaczne okażą się też słodkie pomidory koktajlowe lub czerwona papryka. Pikanterii nada jej cebula dymka, dla kontrastu zestawiona z selerem i miętą. Danie na koniec dopraw łyżką majonezu. Co sądzisz o naszej propozycji na sałatkę?