
Składniki
2 sztuki
300 gramów
4 łyżki
0.25 łyżeczki
1 sztuka
2 sztuki
225 gramów
0.5 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1.5 łyżki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Pierś z kurczaka dopraw pieprzem, ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Pierś wystudź i pokrój na kawałki.
Krok 2
W międzyczasie ugotuj ryż. Kurczaka połącz z ugotowanym i ostudzonym ryżem, posiekanymi selerem, dymką, kasztanami, oraz papryką i uprażonymi migdałami.
Krok 3
W osobnej misce wymieszaj majonez Hellmann's, musztardę, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy i sok z cytryny. Włóż do przygotowanego sosu kurczaka oraz warzywa.
Krok 4
Gotową sałatkę wyłóż na półmisek, udekoruj liśćmi sałaty i segmentami mandarynki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczaka z ryżem
Sałatka z kurczakiem i ryżem to propozycja, która łączy w sobie słodki smak mandarynek z intensywnym sosem na bazie m.in. octu ryżowego i oleju sezamowego. Jest bardzo smaczna ze względu na swój skład. Potrzebujesz do jej przygotowania, oczywiście, piersi z kurczaka. Możesz ją natrzeć czosnkiem, pieprzem lub sokiem z cytryny i wstawić do piekarnika, aż stanie się chrupiąca lub podsmażyć na patelni grillowej. Do sałatki niezbędny jest także ryż. Sięgnij po brązowy, długoziarnisty lub jaśminowy i przyrządź go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, lub też w bulionie warzywnym. Świetnym dodatkiem do tego dania jest posiekany seler naciowy, dowolny rodzaj cebuli (np. dymka lub czerwona) i słodkawa papryka. Jako nietypowe urozmaicenie całości powinny pojawić się jadalne kasztany, które dobrze skomponują się z prażonymi migdałami. Na koniec sałatkę dopraw sosem z majonezu, octu ryżowego i oleju sezamowego. Pikanterii doda niewielka ilość musztardy, a kwaśnego posmaku sok z cytryny. Sałatkę podawaj udekorowaną liśćmi sałaty i kawałkami mandarynek.