
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
150 gramów
300 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
50 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
We wrzącej wodzie rozprowadź bulionetkę Knorr, a następnie ugotuj ryż tak, aby był sypki. Po odcedzeniu, wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Kurczaka zamarynuj w kilku kroplach oliwy z oliwek oraz w paście Harissa na godzinę przed smażeniem. Piersi smaż w całości z obu stron, po czym umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Figi posiekaj na drobne kawałki, połącz z ryżem, ciecierzycą, kukurydzą, cebulką oraz kolendrą. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą oraz sokiem pomarańczowym. Połowę sosu dodaj do ryżu.

Krok 5
Na talerzu połóż sałatę masłową, a niej sałatkę. Na wierzchu ułóż plastry kurczaka i całość udekoruj listkami zielonej sałaty. Polej pozostałym sosem i podawaj z grzankami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ryżem i kurczakiem
Połączenie kurczaka z ryżem to nie tylko propozycja na ciepłe obiadowe danie. Spróbuj zrobić z tych składników pyszną i wykwintną sałatkę. Ich smak dobrze podkreślą pokrojone figi, a aromatu nada im spora ilość świeżej, posiekanej kolendry. Pasować będą również warzywne dodatki: ciecierzyca, słodka kukurydza i cebula. Dobrym wyborem będzie czerwona, która cechuje się łagodnym smakiem. Dla urozmaicenia, sięgnij również po dymkę lub szczypiorek. Ryż przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ewentualnie podkreśl jego smak bulionem z włoszczyzny. Natomiast mięso wcześniej zamarynuj w oliwie z oliwek i wymieszanej z pastą harissa. Jeżeli zależy Ci na tym, aby było kruche i soczyste, najpierw podsmaż je na patelni, a następnie włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Składniki sałatki układaj warstwowo: ryż, wymieszane warzywa oraz mięso. Gotową potrawę dopraw, polewając ją sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, suszonych ziół oraz soku pomarańczowego. Serwuj udekorowaną sałatą masłową i kawałkami pomidorów. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z ryżem i kurczakiem i podziel się opinią.