
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
15 dekagramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek i dopraw odrobiną soli. Ostrą papryczkę drobno posiekaj. Natrzyj nią mięso, następnie wstaw na 15 minut do lodówki. Po tym czasie kurczaka usmaż na złoty kolor.

Krok 2
Po ostygnięciu pierś pokrój w plastry.

Krok 3
Marchewkę zetrzyj na tarce. Ananasa, szczypior oraz orzechy pokrój, następnie wymieszaj ze sobą.

Krok 4
Sos sałatkowy francuski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody i oliwy.

Krok 5
Gotowy sos połącz z marchewką, ananasem, szczypiorem i orzechami.

Krok 6
Sałatkę podaj ułożoną fantazyjnie na talerzu.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ananasem i kurczakiem
Jeżeli organizujesz przyjęcie, a nie masz pomysłu na łatwą w przygotowaniu i jednocześnie ciekawą potrawę, postaw na sałatkę z kurczakiem i ananasem. Jej przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil, a z zadaniem tym poradzą sobie nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Czym kierować się, wybierając główny składnik sałatki, czyli kurczaka? Powinieneś przede wszystkim upewnić się, czy mięso jest świeże. Rozpoznasz je po tym, że piersi z kurczaka będą jednolite, jędrne, nieodbarwione i niewysuszone. Przed kupnem mięsa warto je także powąchać. Jeżeli decydujesz się na kupno pakowanego mięsa, sprawdź również datę jego zapakowania oraz przydatności do spożycia. Kolejnym z kluczowych składników potrawy jest ananas. Jak rozpoznać, że jest dojrzały i świeży? Jego liście powinny być zielone i lekko podsuszone na końcach, a skórka o pomarańczowo-zielonym odcieniu. Z równym powodzeniem możesz użyć ananasa z puszki. Sałatkę podawaj ułożoną fantazyjnie na talerzu i udekorowaną np. roszponką lub szczypiorkiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a będziesz go wielokrotnie powtarzać!