Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
28 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na odrobinie oliwy. Dodaj cukinię, szczyptę soli i pieprzu, przesmaż kilka minut, aż cukinia zmięknie. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 2

Soczewicę ugotuj- uważaj by nie rozgotować. Odcedź. Pierś z kurczaka opłucz i przekrój na dwie części. Każdą część przekrój wzdłuż do połowy, tak aby powstała kieszonka. Do kieszonki nałóż przestudzoną cukinią i soczewicę. Zepnij kieszonki wykałaczkami. Natrzyj przyprawą Knorr do złotego kurczaka i marynatą Knorr do pikantnego kurczaka.

Krok 3

Kieszonki piecz w piekarniku z termo obiegiem nagrzanym do ok. 170 stopni Celsjusza przez 20-30 minut.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej