Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem
łatwe
963 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki, por oraz seler pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w garnku na margarynie.
Krok 2
Do garnka wlej 1 litr wody, dopraw kostkami rosołowymi i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut.
Krok 3
Po tym czasie dodaj śmietanę (pozostaw odrobinę do dekoracji), dopraw zupę do smaku pieprzem i zmiksuj na gładko. Gotową zupę udekoruj śmietana i listkami świeżych ziół. Podawaj z grzankami.

Dobra rada:
Wspaniałymi dodatkami do takiej kremowej zupy będzie chrupiący wędzony boczek, czy też wędzony łosoś.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem
Popularna w kuchni francuskiej zupa krem vichyssoise to danie, które pomimo swojej prostoty, wyróżnia się niezwykłym smakiem. Wszystko dzięki połączeniu duszonego pora, ziemniaków oraz śmietany, tworzących delikatne i kremowe, a jednocześnie lekko pikantne danie. Przygotowanie vichyssoise to zaledwie kilka kroków. Zacznij od obrania ziemniaków oraz pora, pokrojenia ich w kostkę i podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu w garnku z grubym dnem. Następnie warzywa zalej bulionem przyrządzonym na bazie kostki rosołowej i gotuj przez kilkanaście minut. Zupę zabiel śmietanką 36% – pamiętaj, aby ją zahartować, w przeciwnym przypadku może się zwarzyć. Do przyprawienia użyj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość zmiksuj za pomocą blendera, aż zupa osiągnie gładką i jednolitą konsystencję. Gotowy krem porowo-ziemniaczany możesz serwować na ciepło z dodatkiem grzanek lub na zimno z wędzonym łososiem i kleksem śmietany. Zupę udekoruj świeżymi ziołami, na przykład gałązką tymianku. Jaka jest Twoja propozycja podania vichyssoise?