Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
617 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

600 osób wydrukowało

Pobierz pdf

963 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, por oraz seler pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w garnku na margarynie.

Krok 2

Do garnka wlej 1 litr wody, dopraw kostkami rosołowymi i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut.

Krok 3

Po tym czasie dodaj śmietanę (pozostaw odrobinę do dekoracji), dopraw zupę do smaku pieprzem i zmiksuj na gładko. Gotową zupę udekoruj śmietana i listkami świeżych ziół. Podawaj z grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wspaniałymi dodatkami do takiej kremowej zupy będzie chrupiący wędzony boczek, czy też wędzony łosoś.

50

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 26.08.2018

    Hahahaha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Młodziejewska

    Hanna Młodziejewska , 18.10.2015

    Raz zrobiłam i usłyszałam - czegoś tak wstrętnego jeszcze nie jedliśmy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darzena Maciaszek

    Darzena Maciaszek , 18.10.2015

    MARGARYNA? KOSTKI KNORRA? Bleeeeeeeeeeeeeeeee..... :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Pianowska

    Urszula Pianowska , 18.10.2015

    Proste bo tylko zmiksowac przettem zeby wszystko pszetrzec robilo sie to na druszlaku przecierajac palka drewniana nazywala sie przecieranka z maselkiem prawdziwym w srodku z grzankami pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Bereźnicka

    Maria Bereźnicka , 17.10.2015

    wczoraj był na obiad ...pyszny..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Bednarczyk

    Barbara Bednarczyk , 17.10.2015

    wszystko ok - tylko dlaczego na margarynie !!!! przepisy.pl- ????? - a feee- przecież to tłuszcze trans - rakotwórcze !!!!!!!!!!! :( :( :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Sobocińska

    Małgorzata Sobocińska , 17.10.2015

    Francuzi nie dają margaryny, tylko masło, a śmietanę raczej chudszą 12-18%

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Waszkiel

    Rafal Waszkiel , 17.10.2015

    Zupa,a krem to różnica chyba?znam się co nie co ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Karwowska Redas

    Ewa Karwowska Redas , 17.10.2015

    Zupa jest pyszna. Jadłam ją ostatnio w "Do widzenia do jutra" na ul. Aldony na Saskiej Kepie. Pyszna, ale na pewno masła (nie margaryny) i śmietany nie żałowali

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irmina Głowacka

    Irmina Głowacka , 17.10.2015

    Pora duszę na maśle i nie dodaję śmietany. Zamiast kostek rosołowych wolę wywar jarzynowy lub lekki rosołek, ale co kto lubi... kremowa zupa jest pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kaczmarek

    Anna Kaczmarek , 17.10.2015

    zupa-krem pychota, polecam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Matuszek

    Anna Matuszek , 17.10.2015

    nic na tluszczu nie podsmazalam tylko potem dawalo sie wysoko procentowa smietane i oczywiscie grzanki.do gotowania dodawalo sie kminek zmilony majeranek i sol

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Zazula

    Stanisława Zazula , 17.10.2015

    Nie lubię zupy krem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Perzynska

    Bogumila Perzynska , 17.10.2015

    Lepsze bylo by maselko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Perzynska

    Bogumila Perzynska , 17.10.2015

    Francja i Rzym ? Cos tu nie pasuje w tej opowiesci :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Bentkowska

    Urszula Bentkowska , 17.10.2015

    uwielbiam, moja zimowa zupa, koniecznie z gałka muszkatułową :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Zalewska Filipowicz

    Dorota Zalewska Filipowicz , 17.10.2015

    Śliczny talerz :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Małgorzata Jakubiec

    Elżbieta Małgorzata Jakubiec , 17.10.2015

    tylko ta margaryna niepotrzebna skoro mamy bulion - w moim domu tez taką sie je na smak mozna dodać kostkę serka topionego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Podlewska

    Jolanta Podlewska , 17.10.2015

    Zacierkowa mojej Mamy <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dana Pawlowska

    Dana Pawlowska , 17.10.2015

    bardzo dobra zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kleineder

    Anna Kleineder , 17.10.2015

    Smażyć na margarynie??!! Jezusie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Schneider

    Barbara Schneider , 17.10.2015

    Właśnie wróciłam z Włoch,zupa to u nich codzienne podawanie na pierwsze danie makaron w różnych pseudo sosach,ohyda. drugie dania bez smaku ,a w większości po 20.00 zimne,jak powrót z wycieczek np.do Rzymu był o 21,00.Na wycieczkach,szukałyśmy w restauracjach,właśnie jakiejś zupy,aby się rozgrzać,ale nie znalazłyśmy,więc pozostawała nam pizza i kawa po amerykansku,bo większe filiżanki,więcej łyków do picia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kozłowska

    Barbara Kozłowska , 17.10.2015

    Fuj.....z margaryną???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Glodowicz

    Elzbieta Glodowicz , 17.10.2015

    Ja bym zamieniła margarynę na masło a wywar warzywny zrobiła sama

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bunia Anna Maria Stasiak

    Bunia Anna Maria Stasiak , 17.10.2015

    Hmmm jakby nie bylo selera i smietany to irlandzki delikates jak nic by byl;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Kondracki

    Marian Kondracki , 17.10.2015

    Witam natka selera jest lepsza ma niesamowity smak smacznego...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Dymek

    Teresa Dymek , 17.10.2015

    U mnie też nie lubią takich zup.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Figurska

    Magdalena Figurska , 17.10.2015

    Zamiast margaryny, 2 łyżki oliwy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Figurska

    Magdalena Figurska , 17.10.2015

    Po czym Pani wnioskuje, że nie znam?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Matuszek

    Anna Matuszek , 17.10.2015

    nie zna Pani zup typu krem i stad to wybrzydzanie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem selerowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy kremVichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem

Popularna w kuchni francuskiej zupa krem vichyssoise to danie, które pomimo swojej prostoty, wyróżnia się niezwykłym smakiem. Wszystko dzięki połączeniu duszonego pora, ziemniaków oraz śmietany, tworzących delikatne i kremowe, a jednocześnie lekko pikantne danie. Przygotowanie vichyssoise to zaledwie kilka kroków. Zacznij od obrania ziemniaków oraz pora, pokrojenia ich w kostkę i podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu w garnku z grubym dnem. Następnie warzywa zalej bulionem przyrządzonym na bazie kostki rosołowej i gotuj przez kilkanaście minut. Zupę zabiel śmietanką 36% – pamiętaj, aby ją zahartować, w przeciwnym przypadku może się zwarzyć. Do przyprawienia użyj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość zmiksuj za pomocą blendera, aż zupa osiągnie gładką i jednolitą konsystencję. Gotowy krem porowo-ziemniaczany możesz serwować na ciepło z dodatkiem grzanek lub na zimno z wędzonym łososiem i kleksem śmietany. Zupę udekoruj świeżymi ziołami, na przykład gałązką tymianku. Jaka jest Twoja propozycja podania vichyssoise?