Krem selerowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem selerowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

heart
1254 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

863 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1322 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój selery w kostkę.

Krem selerowy - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej w garnku masło i duś selery przez 5 minut, po czym dodaj cukier.

Krem selerowy - Krok 2

Krok 3

Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1 litrze wrzątku i wlej do selerów. Dodaj chilli i gotuj przez 15 minut.

Krem selerowy - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj zupę blenderem lub przetrzyj ją przez sito.

Krem selerowy - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj śmietanę i dopraw całość sokiem z cytryny oraz pieprzem. Podawaj gotowy krem posypany natką pietruszki.

Krem selerowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

9

Opinie o przepisie

  • Jacek Lewandowski

    Jacek Lewandowski , 06.03.2020

    Składniki: Seler - 100 g. Młoda bulwa selera - 4 szt. Czegoś nie rozumiem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Hareza

    Anna Hareza , 29.12.2019

    Ile to ma kalorii?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Blimel

    Karina Blimel , 01.08.2019

    Dodałam 1/4 proszku chilli jak napisane i pieprzu (nie za dużo) i jest lekko pikantna - tak jak lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Owcarz

    Nina Owcarz , 03.01.2017

    pychota!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 16.11.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.11.2016

    Dziękujemy za czujność :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Wiśniewska-Skoczek

    Katarzyna Wiśniewska-Skoczek , 15.11.2016

    "w" selera yOł !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Debska

    Agnieszka Debska , 06.12.2015

    Super smaczna na zimę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem selerowyKrem selerowy

Korzeń selera jest najczęściej wykorzystywany jako składnik włoszczyzny do bulionu lub dodawany w niewielkiej ilości do surówek. Warto jednak użyć tego warzywa do przygotowania białej zupy krem. Będziesz do tego potrzebować kilku młodych bulw selera – obierz je ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Duś je na patelni z rozgrzanym tłuszczem, a gdy lekko zmiękną, posyp je cukrem. We wrzątku rozpuść kostkę bulionową na włoszczyźnie i powstałym w ten sposób bulionem zalej duszonego selera. Do przełamania subtelnego smaku selera posłuży szczypta chili w proszku. Całość gotuj do momentu, aż seler będzie miękki, po czym za pomocą blendera zmiksuj na gładki krem. Aby upewnić się, że nie pozostaną w nim żadne grudki, przetrzyj zupę przez drobne sito. Na koniec zabiel ją zahartowaną uprzednio kwaśną śmietaną i przypraw odrobiną soku z cytryny. Zupę podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem przyrządzonych z bagietki grzanek lub groszku ptysiowego. Danie udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki. Sprawdź, jak smakuje krem selerowy.