
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora podziel na różyczki. Cebulę oraz czosnek posiekaj.
Krok 2
Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj curry i smaż chwilę razem.
Krok 3
Po tym czasie dodaj pokrojonego kalafiora. Całość zalej litrem wrzącej wody, garnek przykryj i gotuj do momentu, aż kalafior będzie miękki.
Krok 4
Następnie zupę zmiksuj, dodaj śmietanę i dopraw Bulionetką Knorr. Wierzch posyp posiekaną natką.

Dobra rada:
Taką zupę możesz podać z opieczoną, chrupiącą bagietką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kalafiorowa krem
Kalafiora w takiej odsłonie jeszcze nie próbowaliście! Dość podawania go jedynie w formie gotowanego warzywa z bułką tartą. Mamy nowy i pyszny przepis! Nasza kremowa zupa kalafiorowa to doskonały pomysł na prosty i smaczny obiad lub lunch do pracy. Zupa krem z kalafiora? Miej zawsze pod ręką ten przepis!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy. Mowa o Tobie?
Na jaką okazję?
Na co dzień! Przygotowanie zupy kalafiorowej w formie kremu zajmie Ci niecałą godzinę, a to, co zostanie Ci z obiadu, możesz zabrać ze sobą kolejnego dnia do pracy.
Czy wiesz, że?
Kupując kalafiora, zwróć uwagę na to, czy jego główka jest biała lub kremowa i ciężka, twarda oraz zwarta. Może on także występować w innych odmianach kolorystycznych – od jasnozielonej po fioletową. Nigdy nie gotuj go pod przykryciem – może to bowiem spowodować pogorszenie smaku potrawy. Jeżeli nie przepadasz za gęstymi zupami typu krem, zrezygnuj z miksowania składników.
Dla urozmaicenia:
Dzięki dodatkowi przyprawy curry zupa krem z kalafiora zyskuje orientalny charakter i piękny kolor, a także świetnie rozgrzewa w chłodne, ponure dni. Na koniec potrawę możesz posypać drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podawaj ją solo, z grzankami albo z bagietką.