Jesienna zupa krem z dyni
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
3675 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 sztuka
200 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
50 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Obierz i pokrój dynię na kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Przesmaż cebulę i czosnek na oleju.

Krok 2
Dodaj dynię, imbir i cukier. Smaż przez 5 min razem. Dodaj 1 l wody i kostki bulionowe Knorr. Całość gotuj do miękkości, ok. 10 min.

Krok 3
Zmiksuj zupę na gładko. Dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zagotuj. Podawaj z pestkami dyni.


Dobra rada:
Pestki z dyni będą jeszcze lepsze gdy uprażycie je na suchej patelni przez 5 min. Pamiętajcie o mieszaniu by uniknąć przypalenia. Zamiast pestek dyni możesz też dodać uprażone pestki słonecznika. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jesienna zupa krem z dyni
Znakiem rozpoznawczym jesieni są kolorowe liście, które zdobią parki i ulice. I choć niektórym ta pora roku może kojarzyć się z deszczową aurą, to chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że jesień jest pełna barw – nie tylko na zewnątrz, ale i na talerzu! Przykładem tego jest jesienna zupa krem z dyni, czyli must have tego sezonu!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników zup typu krem, a także wszystkich dyniomaniaków!
Na jaką okazją?
Na co dzień! Zupa krem z dyni z napojem kokosowym to świetna alternatywa na obiad, ale także kolację. Rozgrzej się na jesień!
Czy wiesz, że?
Do Europy dynia trafiła z Ameryki Środowej, a to wszystko dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba. Początkowo traktowano ją nieco z rezerwą, natomiast później odkryto jej uniwersalny smak!
Dla urozmaicenia:
Do przyozdobienia zupy kremu użyj pestek, które możesz wydrążyć z wnętrza dyni. Sprawdzą się świetnie w roli dekoracji!